IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът в Гърция ще обсъди въвеждането на новия имотен данък

Планира се извънредният имотен данък, който се плаща със сметките за електричество, да бъде заменен от нова форма на облагане от средата на 2014 г.

12:36 | 27.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Парламентът в Гърция ще обсъди въвеждането на новия имотен данък

Гърция заменя имотния данък, който се плащаше със сметките за електричество, с нова форма на облагане. Новият единен имотен данък ще се прилага диференцирано за различните типове имоти, като най-висока се планира да бъде ставката за жилищата на стойност над 300 хил. евро.

Въвеждат се и допълнителни налози за имотите на корпорациите, а за фермерите са предвидени облекчения.

Законопроектът влиза за обсъждане в парламента след дълги и разгорещени спорове, включително и в управляващата коалиция, предава БТА, като се позовава на гръцката преса. Новият имотен данък трябва да бъде гласуван преди бюджета за 2014 г.

От имотния данък се очаква в хазната да влязат 2,65 млрд. евро. Представителите на международните кредитори, които наблюдават изпълнението на бюджета на страната обаче се опасяват за събираемостта.

Собствениците на имоти в Гърция ще започнат да плащат единния имотен данък от юни 2014 г., уточнява онлайн изданието ekathimerini.com. Дава се възможност на собствениците да платят налога на шест вноски.

Специалният данък, плащан със сметките за тока, ще спре да се събира в края на май догодина, допълва изданието.

Резултатите от проучване на International Union of Property Owners (UIPI), представени пред Европейския парламент наскоро, сочат, че гърците плащат едни от най-високите имотни данъци в Европейския съюз. Отделно все повече гърци се опасяват, че няма да могат да изпълнят данъчните си задължения догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още