IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за възстановяване на Филипините от тайфуна ще надвишат 8 млрд. долара

Засегнатите от тайфуна райони осигуряват около 17,4% от БВП на страната

12:10 | 19.12.13 г.
<p>
	Хайян удари Филипините на 8 ноември. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хайян удари Филипините на 8 ноември. Снимка: Ройтерс

Американският държавен секретар Джон Кери обеща допълнителна помощ от 25 млн. долара за Филипините на фона на нарастващите разходи за възстановяване на засегнатите от тайфуна райони, които застрашават изпълнението на целите за бюджетния дефицит на страната, предаде Bloomberg.

"Това е опустошение, каквото не съм вижал", заяви Кери по време на посещение в Таклобан - градът, който бе най-силно засегнат от тайфуна Хайян. По-рано филипинската агенция за икономическо планиране обяви, че разходите за реконструкция вероятно ще достигнат 8,2 млрд. долара.

Президентът на Филипините Бениньо Акино търси повече помощ от международните донори, за да намали натиска върху държавните финанси. Според властите възстановяването от природното бедствие може да увеличи бюджетния дефицит на страната над целта от 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) в рамките на следващите две години. Правителството настоява, че дейностите по възстановяването ще засилят икономиката.

Хайян удари Филипините на 8 ноември, като разруши ферми, градове и пътища и отне над 6 хил. човешки живота. Засегнатите от тайфуна райони осигуряват около 17,4% от БВП на страната.

Щетите от природното бедствие могат да понижат БВП с 0,3 процентни пункта през 2013 и 2014 г., прогнозират от агенцията за икономическо планиране.

Световната банка предложи на Филипините помощ за близо 1 млрд. долара, а Азиатската банка за развитие обеща около 900 млн. долара под формата на заеми и грантове. САЩ се ангажираха да предоставят над 86 млн. долара, а ЕС обяви, че ще предотави 428 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още