IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога властите в Сингапур ще започнат да оттеглят мерките за "охлаждане" на жилищния пазар?

Цените продължават да са високи заради прекомерната ликвидност, ниските лихви и стабилната заетост

10:22 | 14.01.14 г.
Кога властите в Сингапур ще започнат да оттеглят мерките за "охлаждане" на жилищния пазар?

На фона на признаците за пукнатини на пазара на жилища в Сингапур след поредицата от мерки за "охлаждане" възникват въпроси кога правителството ще започне да оттегля политиките си за затягане на пазара, пише CNBC.

Цените на частните жилища в Сингапур регистрираха първия си спад от седем тримесечия насам през периода октомври-декември. Понижението е с 0,8%. Междувременно цените на държавните жилища отчетоха второ поредно тримесечие на спад с 1,3% - най-много от осем години насам.

През първите 11 месеца на 2013 г. пък продажбите на строителите са се свили с 30% до 14 678 жилища спрямо 20 880 бр. година по-рано.

Според Трисия Сун, анализатор от Barclays, на базата на опита до момента правителството едва ли ще облекчи мерките, докато цените не паднат с 10-15%.

Сингапур е един от най-скъпите пазари на имоти в света, като в момента жилищата там са с 61% над нивата от 2009 г., показват данни на Barclays. От септември 2009 г. насам правителството осъществи седем кръга от мерки за охлаждане на пазара, което сви чуждестранното търсене и ограничи спекулациите.

Цените обаче продължават да се много устойчиви поради прекомерната ликвидност, ниските лихви и стабилната заетост.

Евентуалната комбинация от по-високи лихви и по-силно предлагане на пазара би могла да доведе до корекция през 2014-2015 г., прогнозират от Barclays, като допълват, че през тази година цените ще паднат с 5%, а догодина - с 5 до 15%. В тази ситуация инвеститорите не могат да се надяват на облекчаване на мерките за затягане преди следващата година.

Чужденците и фирмите, купуващи жилища в Сингапур, дължат допълнителен държавен налог от 15%, докато за местните граждани, придобиващи втори дом, размерът на този допълнителен налог е 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още