IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Литва решава на референдум дали да забрани чужденци да купуват земя

Две трети от литовците се противопоставят на продажбата на земя на чужденци, управляващите се опасяват от европейски санкции

09:48 | 18.02.14 г. 32
Автор - снимка
Редактор
Литва решава на референдум дали да забрани чужденци да купуват земя

Литва ще проведе референдум за запазване на забраната върху продажбите на земя на чужденци, съобщава онлайн изданието euractiv.com. Експерти обаче предупреждават, че страната ще в противоречие с регламентите на Европейския съюз (ЕС) за свободното движение на капитали.

Сред поддръжниците на вота е една от партиите, която се ръководи от най-големите собственици на земя в страната. Партията успя да събере необходимите подписи и да прокара инициативата.

Литва е поела ангажимент да се присъедини към свободния пазар на земя в ЕС през май 2014 г. Активисти обаче настояват забраната чужденци да купуват земеделска земя да остане постоянна заради опасенията, че цените ще станат непосилни за литовците.

Собствеността на земята е емоционален въпрос в една страна, която е претърпял поредица от окупации. „Литовците са много емоционално прикрепени към земята. Ние казваме, че един тъжен човек изглежда сякаш току-що е продал земята си“, коментира пред Ройтерс Валдас Гаидис, ръководител на социологическата агенция Vilmorus.

Резултатите от проучванията на общественото мнение показват, че две трети от литовците се противопоставят на продажбата на земя на чужденци.

Управляващите социалдемократи и основните опозиционни партии се противопоставят на вота. Срещу референдума се обяви и президентът на Литва Далия Грибаускайте, според която гласуването в полза на забраната би била равнозначна на гласуване против членството на литва в ЕС.

„Ако референдумът успее, Литва ще бъде в явно нарушение на правото на Европейския съюз, тъй като ще ограничи свободното движение на капитали“, казва и Игнас Вегеле, професор във Vilnius Mykolas Romeris University.

Той допълва, че Литва се изправя пред риск от санкции, както и опасност да ѝ бъде ограничен достъпът до европейските фондове, които съставляват 16% от публичните разходи.

Главната избирателна комисия на Литва обаче потвърди вчера, че са събрани необходимите за свикване на референдум 300 хил. подписа. Парламентът ще трябва да насрочи дата за референдума в периода май-юли.

За да бъде решението на референдума валидно, избирателната активност трябва да е над 50 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
но когато видиш че жена ти е започнала да ти изневерява и осъзнаеш че за нея вече си просто инструмент за някакви друг цели (нещо като общ работник) съвсем нормално е да има съответна процедура за развод
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
MZ/X
преди 10 години
Много хора са разочаровани от ЕС защото очакваха да станат чудеса с доходите има от днес за утре. Истината е, че станаха много чудеса, които хората изобщо не забелязват. Инфраструктурата се развива с темпове, както никога в историята на България. Свободното движение на хора позволи на милиони да отидат да работят в чужбина и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
ЕС е един пакет и не може всеки да си избира каквото на него му е изгодно, защото тогава няма смисъл от целия ЕС. Едни не искат да позволяват чужденци да им работят в държавата, други не искат да продават земеделска земя и т.н. Когато влизаш в съдружие трябва да си готов на компромиси в името на общото благо! Който не иска да живее в съдружие, нека да си живее отделно, но да не иска да ползва благата на съдружието!Някой път жена ми ме изнервя, но търпя в името на семейното щастие :) Същото е и с ЕС, няма вариант при който всичко да ни е изгодно и приятно :) Такава организация, жена и т.н. няма на света :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ето косвен отговор, кой е по-важен:---Две трети от литовците се противопоставят на продажбата на земя на чужденци---Т.е. определено тези 2/3 от народа не са съгласни, но това няма никакво значение щом някой продажник е подписал договора еднолично. Позната картинка,а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
А защо въобще става дума за референдум след като европейската секира вече не го позволява?Предлагам инициатива чрез сайт за всички европейци, с която да почнем да събираме подкрепа за обществено допитване в ЦЯЛА европа: искате ли някой друг да решава съдбата ви а вие да нямате право на друго освен "ДА"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Много важен въпрос.+ от мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
"Управляващите социалдемократи и основните опозиционни партии се противопоставят на вота. Срещу референдума се обяви и президентът на Литва Далия Грибаускайте, според която гласуването в полза на забраната би била равнозначна на гласуване против членството на литва в ЕС."*******************************Сега остава да се уточни всъчщност за кого е този ЕС - за правителствата и чиновниците, или за народите, които го населяват. Защото ако е за народите, би трябвало да има значение какво мислят и искат...? Или аз нещо бъркам?!Май ЕС е за правителствата и някой, на когото служат, но това не са хората, които го населяват...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Мръсни литовци, искат да ограничат добрите европейци да им закупят земите, които не знаят какво да правят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още