IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Литва решава на референдум дали да забрани чужденци да купуват земя

Две трети от литовците се противопоставят на продажбата на земя на чужденци, управляващите се опасяват от европейски санкции

09:48 | 18.02.14 г. 32
Автор - снимка
Редактор
Литва решава на референдум дали да забрани чужденци да купуват земя

Литва ще проведе референдум за запазване на забраната върху продажбите на земя на чужденци, съобщава онлайн изданието euractiv.com. Експерти обаче предупреждават, че страната ще в противоречие с регламентите на Европейския съюз (ЕС) за свободното движение на капитали.

Сред поддръжниците на вота е една от партиите, която се ръководи от най-големите собственици на земя в страната. Партията успя да събере необходимите подписи и да прокара инициативата.

Литва е поела ангажимент да се присъедини към свободния пазар на земя в ЕС през май 2014 г. Активисти обаче настояват забраната чужденци да купуват земеделска земя да остане постоянна заради опасенията, че цените ще станат непосилни за литовците.

Собствеността на земята е емоционален въпрос в една страна, която е претърпял поредица от окупации. „Литовците са много емоционално прикрепени към земята. Ние казваме, че един тъжен човек изглежда сякаш току-що е продал земята си“, коментира пред Ройтерс Валдас Гаидис, ръководител на социологическата агенция Vilmorus.

Резултатите от проучванията на общественото мнение показват, че две трети от литовците се противопоставят на продажбата на земя на чужденци.

Управляващите социалдемократи и основните опозиционни партии се противопоставят на вота. Срещу референдума се обяви и президентът на Литва Далия Грибаускайте, според която гласуването в полза на забраната би била равнозначна на гласуване против членството на литва в ЕС.

„Ако референдумът успее, Литва ще бъде в явно нарушение на правото на Европейския съюз, тъй като ще ограничи свободното движение на капитали“, казва и Игнас Вегеле, професор във Vilnius Mykolas Romeris University.

Той допълва, че Литва се изправя пред риск от санкции, както и опасност да ѝ бъде ограничен достъпът до европейските фондове, които съставляват 16% от публичните разходи.

Главната избирателна комисия на Литва обаче потвърди вчера, че са събрани необходимите за свикване на референдум 300 хил. подписа. Парламентът ще трябва да насрочи дата за референдума в периода май-юли.

За да бъде решението на референдума валидно, избирателната активност трябва да е над 50 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
"Важното е да остане правото на развод"В ЕС има ли право на развод? Това беше основната точка в изказа на Веско! А ти говориш по опорни точки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Решенията в държавата са продиктувани от Конституцията, която от своя страна е приета от легитимен орган наречен Велико Народно Събрание. Пак по конституцията промени в начина на управление се правят само с Велико Народно Събрание. Да те питам според конституцията ни къде лежи върховната власт? Президентска ли сме или парламентарна република? Интересен ми е отговора, защото реално цялата власт лежи в Брюксел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
В България има антиромски настроения, които сериозно пречат на искащите да работят роми да си намерят работа! С този проблем не ти ли се занимава? :)Няма лесно съжителство! Доста хора след като сключат граждански брак разбират, че не могат да живеят заедно! Това обаче не е причина да променяне из основи правилата на гражданския брак! Важното е да остане правото на развод :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
По тази логика всички решения в една държава се взимат от една малцинство! Гласувал ли си на референдум да има данъци в България, да могат и глупаците да гласуват и т.н. Не си ги гласувал! Защо тогава ги приемаш за естествени? :)По конституция България е представителна демокрация, където избраните от нас политици взимат 99,99% от решенията. Като не си доволен от ЕС никой не ти пречи да организираш референдум и да искаш да излезем от ЕС! Никой не ограничава това право на който и да е гражданин на ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Начи писнало ми е да слушам как нещо е така по принцип. И ти ми говориш, че съм избрал да стана член на ЕС. Аз не помня да съм избрал. Англичаните също не са избрали, а малкото които имаха референдум първо казаха "НЕ". Така, че да си говорим кой, какво е избрал е твърде академично, защото това нещо в което се превърна ЕС е избрано от едно малцинство и то най вече, такова което стои на върха на пирамидата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Говорене има много, но в крайна сметка британците си отвориха пзара на труда за българи и румънци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Правата в ЕС не са с нищо по различни от правата на гражданите в отделните държави! Както не можеш ти отделно да си продоговориш правата като български гражданин, така всяка отделна държава не може да поставя условия за слециални права в ЕС. Когато приемеш, че ставаш член на ЕС трябва да приемеш, че послендия *** има същите права, като един британец, както и в момента последния *** във Столипиново има същите права, като един баровец от Бояна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Общото благо има странни проявления. Като например едни се облажават на гръба на други. Да общото е, ама го взимаме от едните и отива при другите. А защо трябва да приемаме идеите на ЕС като вселенска истина? Защо неможе да се приеме, че няма как да се направи перфектен договор и да се приеме възможност за предоговаряне? Не мога да си представя, че това бюрократично и орязващо правата чудо наречено ЕС ще съществува от тук до края на човечеството!!! Няма такива правила, които да са вечно верни! И аз не мога и не искам да приема всеки гражданин да е равен на български гражданин. Както и англичаните не искат да приемат, че всеки *** е равен на британския гражданин! Я се замисли защо има олимпияда? Ако всички бяха равни никога нямаше да има първо и последно място! А първото място е резултат от много труд, подготовка и обучение!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Няма никакъв проблем една държава членка на ЕС да излезе от ЕС и да стане независима! Проблем има като искат някой да остане в ЕС, но да ограничава оределени права на други членове на ЕС.Може да се разведеш с жена ти, но ще е трудно след развода да искаш от бившата ти съпруга два пъти седмично секс :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Проблемът е, че много хора включително и ти не разбираш, че членството в ЕС означава приравняване правата на всички граждани в ЕС.Както приемаш, че като граждани на България не може да ограничиш правото на софиянци да купуват обработваема земя във Видин, така трябва да приемеш, че като гражданин на ЕС не може да ограничиш основните права на други граждани на ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още