IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на жилища в Сингапур и Хонконг се изправя пред двойно предизвикателство

По-високите лихви и ръста на предлагането притискат цените на имотите

11:25 | 20.02.14 г.
Пазарът на жилища в Сингапур и Хонконг се изправя пред двойно предизвикателство

Пазарите на жилища в Сингапур и Хонконг от години бележат неукротим растеж. Сега обаче и двата града може би са изправени пред двойното предизвикателство от по-високи лихви и увеличение на новото предлагане, които притискат пазарите, пише CNBC.

"И двата пазара се бяха запътили към ситуация, която мнозина експерти смятаха за балон", посочва Питър Чърчхаус, издател на Asia Hard Assets Report. Властите обаче предприеха мерки за охлаждане, които вече започват да дават резултат. Наблюдава се рязък спад на сделките, въпреки че при цените това все още не е така, отбелязва експертът.

"През 2014 г. очакваме и двата пазара да останат стабилни или да има леко понижение, вероятно по-силно изразено в Хонконг, отколкото в Сингапур", коментира Чърчхаус.

"И на двата пазара предстои сериозно увеличение на запасите през идните две години. Това предлагане вероятно ще се появи паралелно с увеличението на лихвите", допълва той. "Така че ще има двоен ефект".

Според CIMB тези фактори може би ще предизвикат спад на цените на имотите на два етапа. "В момента навлизаме в първата фаза, където по-слабото търсене и по-високото предлагане вероятно ще окажат натиск върху цените", твърди Андрю Лоурънс от CIMB. Той прогнозира, че за момента спадът ще е по-бавен.

Нарастващите лихви ще превърнат втората фаза в по-голям риск за цените, като има опасност от огромно свръхпредлагане. Според CIMB е възможно през следващите пет години предлагането да се увеличи с близо 60%.

От компанията очакват през 2014 и 2015 г. цените на жилищата в Хонконг и Сингапур да се понижат съответно с 10 и 15%.

Пазарът в Сингапур също ще продължи да се охлажда през тази година. През четвъртото тримесечие на миналата година цените на частните жилища в града-държава са се понижили с 0,9% спрямо предходния отчетен период - първият спад от седем тримесечия насам. Пиюш Гупта от DBS прогнозира, че през тази година цените ще паднат с 10-15%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още