IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчен удар предстои за инвеститорите в бизнес имоти на Острова

Заради промени в законодателството много инвеститори могат да изпуснат възможността за данъчни облекчения

16:09 | 24.02.14 г.
Данъчен удар предстои за инвеститорите в бизнес имоти на Острова

Собствениците на бизнес имоти във Великобритания могат да загубят стотици милиони лири поради предстоящото влизане в сила на малко известна промяна в данъчните закони, пише Financial Times.

Правилата за капиталовите надбавки ще бъдат затегнати през април  - ход, който може да предизвика спад на цените на имотите, твърдят данъчни специалисти.

Собствениците на имоти в момента могат да кандидатстват за данъчно облекчение за разходите си за оборудване на фабрики, като например изграждането на климатични инсталации, асансьори, осветление и нови подове. От тази отстъпка могат да се ползват до 85% от разходите за оборудване, според консултантите от CBRE.

При смяната на собствеността върху дадена сграда в момента няма времево ограничение за момента, в който новият собственик трябва да кандидатства за тези отстъпки. От април обаче те ще могат да бъдат заявявани само в рамките на първите две години от собствеността, което означава, че хиляди собственици могат да пропуснат данъчни облекчения за милиони лири.

Друг удар върху купувачите на бизнес имоти ще бъде, че те няма да могат да кандидатстват за данъчно облекчение в бъдеще, ако предишният собственик на сградата не е декларирал желанието си да се възползва от отстъпката в рамките на новия двугодишен период. Това означава, че потенциалните купувачи могат да си издействат по-ниски цени на имотите, за да компенсират загубата на облекчението.

Според Греъм Бърел от CBRE много от инвеститорите и собствениците не знаят за промяната, въведена от властите  с цел да се предотвратят фалшивите искания за данъчни облекчения. Той твърди, че новите правила ще направят сградите, притежавани от пенсионни фондове и благотворителни организации, по-привлекателни за потенциалните купувачи.

Тъй като тези организации не дължат данък и не могат да кандидатстват за капиталови надбавки, те няма да бъдат засегнати от планираните изменения в данъчното законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още