IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Италия изграждат Дисниленд на гастрономията

Проектът Fico Eataly World се осъществява от веригата Eataly и общината в Болоня

09:45 | 27.02.14 г.
В Италия изграждат Дисниленд на гастрономията

Джойнт венчър между италианската верига за хранителни стоки Eataly и общината в Болоня ще построи тематичен парк, посветен на гастрономията, предаде Wall Street Journal.

Контролираната от общината компания Centro Agro Alimentare е осигурила парцел за съоръжението, на който в момента има няколко запустели складове. Там се планира да бъде изграден парк с площ 80 хил. кв. м, който ще включва ресторанти, магазини, хранителни лаборатории и аквариум.

Проектът Fico Eataly World ще струва около 40 млн. долара и вече е известен като Дисниленд на гастрономията.

Финансирането ще дойде от нов фонд, който се набира от италианската компания Prelios SGR. Освен в този проект, компанията планира да инвестира и в други подобни тематични паркове в други части на света, по-специално в Азия.

Фондът вече е набрал 85 млн. евро от инвеститори, сред които са Eataly и местни банки, като се надява общата сума да достигне 400 млн. долара.

Фирмите и местните власти в Италия се опитват да задвижат няколко туристически и развлекателни начинания, за да помогнат на икономиката да излезе от кризата. БВП на Италия отчете ръст с 0,1% през четвъртото тримесечие на 2013 г. - първото увеличение от 10 тримесечия насам.

Стратегията е да се превърнат запустели и неизползвани имоти в атракциони, разчитащи на онова, с което Италия е най-известна по света - култура, история и кухня.

Над 46 млн. посетители са похарчили общо 32,1 млрд. долара в Италия през 2012 г., което я прави четвъртата най-популярна туристическа дестинация в света, според Световния турситически барометър на ООН.

Eataly има 26 магазина в Италия, Япония, Дубай, Турция, както и в Чикаго и Ню Йорк в САЩ. Компанията се надява паркът в Болоня да отвори врати през 2015 г., като се очаква приходите от него да достигнат около 86 млн. евро през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още