IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сидни ще може да се похвали с второ международно летище

Тони Абът иска да бъде запомнен като „инфраструктурния“ премиер на Австралия

12:12 | 15.04.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	До няколко години Сидни ще има и второ летище. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

До няколко години Сидни ще има и второ летище. Снимка: архив Ройтерс

Австралийският мегаполис Сидни в близко бъдеще ще може да се похвали с второ летище. То ще бъде изградено в Западен Сидни в квартала „Баджерис Крийк“. Министър-председателят Тони Абът заяви намеренията на кабинета то да бъде изградено до 2020 г., предава Ройтерс.

Абът, който пое поста в края на миналата година, заяви, че иска да бъде запомнен като „инфраструктурния“ премиер на страната. Цялостната политика на кабинета ще бъде насочена към инфраструтурните проекти, като с тях трябва да бъде насърчен икономическия ръст на страната след спада във водещата досега минна индустрия.



Досегашното единствено летище на Сидни Kingsford Smith се намира в източната част на космополитния град, но трудно поема целия поток от хора. Бившият министър на транспорта го нарече преди време "строено във време, когато самолетите бяха по-малки и не толкова на брой".

Въпреки острата нужда от втори аеропорт, планове за изграждането му се правят вече цели 50 години. Сега обаче проектът вече е одобрен и според Тони Абът изграждането на летището трябва да започне през 2016 г. и да завърши към 2020 г.

Инициативата е крачка напред към разширяването и подобряването на инфраструктурата на  страната. Начинанието има подкрепата и на водещата авиокомпания в Австралия Qantas Airways Ltd., поясни тя в прессъобщение. Що се отнася до паричната стойност, очаква се по-голяма част от инвестицията в размер на около 2,5 млрд. австралийски долара (1,7 млрд. евро, б.ред.), да бъде поета от частния сектор.

Ако всичко върви по план и инвестициите не се забавят, Сидни скоро ще се сдобие с второ летище. „Очакваме първият полет на новото летище да се осъществи в средата на 2020 г.“, добавя Абът.

Още новини от Австралия вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още