IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният сектор в Австралия пред криза?

Строителни фирми и производители на материали призовават държавата да вземе мерки

15:15 | 21.05.12 г.
Жилищният сектор в Австралия пред криза?

Секторът на жилищните имоти в Австралия е изправен пред най-лошите условия от десетилетия и е на път към рецесия, предупреждава експерт, цитиран от онлайн изданието Property Wire.

Големи и малки строителни фирми, както и производители на строителни материали, масово призовават федералните, държавните и местните власти в страната да предприемат мерки, за да бъде избегнат мрачният сценарий.

"Строителството на нови жилища е в срив, а в страната масово се съкращават работни места. Австралийският жилищен сектор е на път да навлезе в най-лошата си ситуация от десетилетия", посочва управляващият директор на Асоциацията по жилищна индустрия на страната Шейн Гудин.

"Ако сегашните условия се запазят, броят на новостартиралите жилищни проекти за тази година ще падне под 130 000, което е с около 30 000 под необходимито, за да се задоволи търсенето", допълва той.

От осем години насам активността в жилищното строителство намалява, което, в комбинация със сегашните ниски нива на дейност, е предпоставка за настъпване на рецесия. Властите трябва да положат съвместни усилия, за да предотвратят набъбващата криза, като увеличат разходите за инфраструктура в подкрепа на новото жилищно строителство, осигурят финансови стимули за строителството на нови жилища и намалят администрацията, съветва експертът.

Според него в момента на жилищния сектор се пада непропорционално голяма част от данъчната тежест в страната, като над 40% от цената на ново жилище и земя се състои от данъци и такси.

Гудин допълва, че жилищната индустрия генерира пряко около 70 млрд. долара годишно, а ефектът й върху икономиката допринася за стабилността на пазара на труда и общото благостъстояние на нацията.

"Сега е моментът да се действа, ако искаме да избегнем рецесия в сектора, която да повлече със себе си и останалата част от икономиката", предупреждава експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още