IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Найроби остава лидер по ръст на наемите на луксозни имоти

Наемите на първокласни жилища в Сингапур, Лондон и Хонконг са намалели от март 2013 до март 2014 г.

16:26 | 03.07.14 г.
Найроби остава лидер по ръст на наемите на луксозни имоти

Найроби продължава да е лидер по ръст на наемите на луксозни имоти в глобален мащаб, сочат данните на консултантската компания Knight Frank. Наемните равнища в столицата на Кения са се увеличили с почти 26% за 12-те месеца до края на март. Има знаци обаче, че пазарът започва да се успокоява, тъй като през първите три месеца на годината растежът на наемните нива е само 2,1%.

Втората позиция в класацията остава за Дубай, където годишният ръст на наемите на луксозни жилища достига 16,4%, а само за първото тримесечие – 6%. Третото място е за Тел Авив (11,1% и 2,7%), следван от Цюрих, Ню Йорк, Токио, Женева, Гуанджоу, Торонто и Пекин.

Най-силен ръст на наемите на луксозни имоти през първото тримесечие на годината е отчетен в Дубай и Токио, съответно 6% и 5%.

Някои от миналогодишните лидери в класацията – като например Сингапур, Лондон и Хонконг, в момента са на дъното и със спад на наемните нива от съответно 0,3%, 2% и 6,3% на годишна база, отчитат от компанията.

Глобалният индекс, който отразява наемите на луксозни имоти на водещите пазари по света, е нараснал с 4,7% за периода март 2013 – март 2014 г., отчитат от компанията. Очакванията са тенденцията да се задържи до края на годината и темповете на ръст да се ускорят като цяло.

Компанията отчита, че ръстът на капиталовата стойност на луксозните имоти достига 6,1% за периода март 2013 – март 2014 г. Експертите обаче очакват разликата в темповете на повишение на капиталовите стойности и на наемите на луксозните имоти да се стопи заради очакваното засилване на търсенето от страна на корпоративни наематели.

Очакванията за ръст на лихвите във Великобритания и САЩ и като цяло отдръпването на стимулите на централните банки за икономиките също могат да доведат до ръст на търсенето на наемните пазари. Това също би могло да подкрепи наемните равнища, отбелязва се в доклада на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още