IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Holcim и Lafarge продават активи, за да подсигурят сливането си

Компаниите ще продадат активи в Австрия, Франция, Германия, Унгария, Румъния, Сърбия и Великобритания

18:32 | 07.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Holcim и Lafarge продават активи, за да подсигурят сливането си

Holcim и Lafarge са готови с плановете за продажба на активи, с които се опитват да умилостивят регулаторите, за да им бъде разрешено сливане, съобщава FT.

Двете компании, които през април обявиха, че планират сливане, трябва да продадат активи за около 5 млрд. евро, отбелязва изданието и припомня, че ако фирмите се обединят, ще се „роди“ най-големият производител на цимент света.

Повечето от активите на Holcim и Lafarge, предвидени за продажба, се намират в Европа, където пазарът на цимент отдавна страда от свръхкапацитет, посочва изданието. Освен това дейностите на двете фирми се припокриват най-вече на Стария континент.

Производителите на цимент планират да продадат бизнеси в Австрия, Франция, Германия, Унгария, Румъния, Сърбия и Великобритания. Продажби на активи ще има също в Канада, на о. Мавриций, във Филипините и Бразилия.

Отделно Anglo American ще се раздели с дела си в британския производител на строителни материали Lafarge Tarmac. Компанията ще продаде дела обратно на Lafarge за поне 885 млн. паунда в брой, така че Lafarge да може да продаде целия бизнес.

Tarmac се обедини през 2013 г. с британското подразделение на френския производител на цимент и така създаде най-голямата компания за строителни материали на Острова, припомня изданието. Компанията обаче има желание да се фокусира върху основния си бизнес – минното дело.

Сделката между Anglo American и Lafarge беше сключена през 2011 г. и разпали дискусиите за конкуренцията във Великобритания и отне 2 години на регулаторите да изчистят подробностите по нея. Компаниите бяха принудени да продадат няколко завода за цимент, за да успокоят регулаторите по конкуренцията.

Holcim и Lafarge намекват, че са готови да продадат и още активи, за да си подсигурят сливането между двете дружества. Компаниите очакват това да се случи през първата половина на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още