IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краткосрочните наеми набират скорост в Китай

Над едно от всеки пет жилища в Китай е празно, сочат данни на Китайския Югоизточен университет по финанси и икономика

10:02 | 25.08.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Краткосрочните наеми набират скорост в Китай

Свръхпредлагането на нови жилища в Китай, освен, че тежи на икономиката, „роди“ и една нова индустрия – много компании помагат на собствениците на необитавани от тях жилища да ги отдадат под наем, пише Wall Street Journal.

От 2012 г. насам са заработили поне 4 фирми за краткосрочно отдаване на имоти под наем, включително и на ваканционни жилища, посочва изданието. От известно време популярност набират и дългосрочните наеми, но все още китайците са нация на собственици, отколкото на наематели.

Чен Чи, главен изпълнителен директор на сайта Xiaozhu.com – китайският еквивалент на Airbnb, коментира, че идеята за краткосрочно отдаване на жилища под наем се приема добре от хората. „Точно както споделянето на автомобила става все по-популярно, хората се чувстват все по-удобно с отдаването под наем на тяхната собственост, когато не я използват“, допълва той.

Над 5 хил. собственици са регистрирали техните имоти в Xiaozhu.com, посочва Чен. В сайта са публикувани обяви за краткосрочни наеми на над 20 хил. жилища в Пекин, Шанхай, Гуандзъ, Чънду, Нанджин, Киндао, Сиан и други градове.

И други стартъпи се целят в строителната индустрия на фона на конкуренцията на пазара, като смятат, че перспективата за доходи от наем би направила вторите и третите жилища още по-желани. През юли например строителният гигант China Vanke стартира партньорство с Tujia.com за отдаването под наем на ваканционни жилища, които не се ползват от собствениците им. Tujia в момента е отдала над 90 хил. жилища.

Тенденцията отразява промяната на отношението към наемането на имот на дребния инвеститор в недвижимост в Китай. В миналото китайците избягваха да наемат или да отдават под наем, а при преместване най-предпочитаният вариант е бил продажбата на ненужния вече имот.

Новата стратегия обаче е печеливша и примамлива заради натиска върху цените на имотите и перспективата за въвеждането на имотни данъци. Ако това се случи, досегашните разходи по празните жилища на китайците биха скочили драстично.

Според резултатите от проучване на Китайския Югоизточен университет по финанси и икономика над едно от всеки пет жилища в Китай е празно. Ако цените на имотите рязко тръгнат надолу, паникьосаните инвеститори биха побързали да продадат празните жилища. Това на свой ред би довело до катастрофа на пазара на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още