IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Бразилия започва да се успокоява

Въпреки забавянето на бразилската икономика безработицата в страната е рекордно ниска, а това е плюс за пазара на имоти

16:35 | 03.09.14 г.
Пазарът на имоти в Бразилия започва да се успокоява

Пазарът на имоти в Бразилия започва да се успокоява, след като спекулантите се оттеглиха, и заплахата от спукване на балона вече не е толкова остра, пише Bloomberg.

Цените забавят ръста си през тази година, като темповете на нарастване са равни на една трета от повишението, регистрирано през 2011 г., сочат данни на консултантските компании FIPE и Zap Imoveis.

Краткосрочните инвеститори и някои частни клиенти също се отдръпват от сключването на сделките.

„Наблюдаваме излишък при предлагането на имоти, така че пазарът започна да се коригира“, коментира Леонардо Диниш от строителната компания Rossi Residencial SA. „Инвеститорите поемат риск само ако виждат, че има висока възвръщаемост и затова все по-внимателно подбират възможностите“, допълва той.

Корекцията е добре дошла за купувачите, макар че правителствените данни сочат, че икономиката на Бразилия е навлязла в период на рецесия през първото полугодие. Апартаментите стават по-достъпни на фона на отстъпките, които предлагат строителите в опит да реализират запасите и да наберат средства.

За пет години цените на жилищата в Рио де Жанейро и Сао Пауло се удвоиха, заради което икономистът Робърт Шилер предупреди, че има опасност от спукването на балон на жилищния пазар в Бразилия. Още когато той отправи това предупреждение обаче (през първата половина на 2013 г.), лихвите вече бяха тръгнали нагоре. Това спомогна за обуздаването на ръстовете на цените. През тази година средномесечното увеличение на цените се е забавило до 0,64% от 2,3% през миналата.

Очаква се Централната банка да не променя основната лихва на следващото си заседание след девет последователни увеличения, прогнозират икономисти, анкетирани от информационната агенция.

Въпреки забавянето на бразилската икономика безработицата в страната е рекордно ниска, а това е плюс за пазара на имоти. Нивото на безработицата през април, откогато са последните национални данни, е било 4,9%. Същевременно средният доход се е увеличил до малко над 2 хил. реала месечно (малко над 900 долара), което е с 14 на сто повече спрямо 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още