IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестите в Хонконг отблъскват туристи и купувачи на имоти

Огледите на жилища през последните почивни дни са намалели наполовина, очаква се продажбите през тази седмица да спаднат с около 30%

16:24 | 01.10.14 г.
Протестите в Хонконг отблъскват туристи и купувачи на имоти

Продължаващите протести в Хонконг се очаква да доведат до значителен спад на туристическите групи, които посещават мегаполиса – поне с около 30%, съобщава Wall Street Journal.

Очаква се отдръпване и на клиенти от пазара на имоти, негативи ще понесе и търговският сектор, допълва изданието.

За втори пореден работен ден хиляди хора са блокирани и не успяват да стигнат до отделни райони на града. Затворени са и офиси, банки, магазини. Отчита се спад на огледите на имоти точно в момент, в който посредниците на пазара обикновено посрещат тълпи от китайци заради почивната седмица, посветена на създаването на Народна република Китай.

Посетителите от континентален Китай в Хонконг по време на почивните дни, които започват от 1 октомври, т. е. днес, обикновено са милиони. Заради протестите обаче вълната от китайски туристи ще бъде значително по-слаба от обикновено.

„Досега не сме виждали нещо подобно“, коментира Рики Це, председател на асоциацията на туроператорите в Хонконг. Според него посещенията на туристически групи ще намалеят с поне 30 на сто.

Заради очакваното допълнително забавяне на пазара на имоти заради протестите акциите на Sun Hung Kai Properties – най-голямата строителна компания в Хонконг, се сринаха с по над 5 на сто през последните два дни, а на Swire Pacific Ltd., собственикът на мола Pacific Place – с близо 4 на сто.

Луис Чан, главен изпълнителен директор на звеното за жилищни имоти на Centaline Property Agency Ltd. - една от най-големите посреднически агенции в Хонконг, коментира, че през почивните дни огледите са намалели с 50 на сто. Чан очаква огледите да продължат да намаляват, а продажбите да се свият с около една трета през тази седмица в сравнение с началото на септември.

Centaline е затворила офиса си в центъра на Хонконг заради протестите. Конкурентът й Midland Holdings Ltd. пък е преместила персонала си от централния офис в другите клонове на компанията.

Най-сериозен отлив се очаква да има в сегмента на луксозните имоти. Търговците в лукс сегмента също се подготвят за тежък период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още