IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК решава в следващите дни дали да одобри сливането на Lafarge и Holcim

Двете компании смятат да продадат част от активите си, за да отговорят на изискванията на Брюксел

13:16 | 04.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК решава в следващите дни дали да одобри сливането на Lafarge и Holcim

Френската компания Lafarge и швейцарската Holcim са на път да спечелят одобрението на ЕС за сделката за сливането на двете дружества. По този начин ще се създаде и най-големият в света производител на цимент в света, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати със сделката.

Двете компании вече предложиха да продадат част от активите си, които се оценяват на около 12% от общите им приходи. Възможно е обаче да се наложи да продадат още активи, за да успокоят притесненията на ЕС по отношение на пазарната концентрация.

Предварителният пакет включва продажбата на активи във Франция, Германия, Унгария, Румъния, Сърбия, Словакия и Великобритания. Активите на бъдещата компания, които са извън ЕС, ще бъдат разположени в Канада, Бразилия, Филипините и о. Мавриций.

До момента говорителят на ЕК Рикардо Кардосо, представители на Lafarge и Holcim отказват коментар дали сделката ще бъде одобрена от комисията.

Очаква се в следващите дни европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер да обяви крайното решение по сделката. От ЕК са си поставили краен срок за произнасяне по сделката до 15 декември.

Говорителят на Lafarge е припомнил пред агенцията, че осем регулатора вече са одобрили сделката, включително тези в Русия, Турция и Южна Африка. Индийският антимонополен орган обаче е поискал допълнителна информация по сливането.

При вчерашната борсова търговия акциите на Lafarge поскъпнаха с 1,8% до 57,93 евро. Търговията с акции на Holcim приключи в сряда с 1,3 на сто повишение на цената до 73 швейцарски франка.

Преди месец от Holcim обявиха, че са получили повече от 60 предложения от различни компании и инвестиционни фондове за продажбата на активите. Чрез сливането си двете компании се надяват да ограничат разходите си, както и да се справят със свръхкапацитетите си за производство и слабото търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още