IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средният клас марки се насочва към летищата

Все повече търговци на дребно търсят начин да достигнат до големите потоци от туристи

16:05 | 09.12.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Tesco, Amazon и редица други компании използват микробуси и пикапи за онлайн поръчки, а подразделението за храни на John Lewis предлага същата услуга на летище Gatwick, така че на връщащите се в града да не им се налага да се приберат при празен хладилник вкъщи.

Въпреки намаленото търсене от страна на китайските и руските туристи, нестабилността на валутните курсове и слабата европейска икономика, които доведоха до най-големия спад в луксозния сектор през последните пет години, туристическата индустрия продължава напред.

Голяма част от този растеж се дължи на Азия, където се очаква през следващите осем години да бъдат построени повече от 350 нови летища. CLSA прогнозира, че броят на китайските туристи ще се удвои до 2020 г. от 100 млн. души миналата година.

Китайците и руснаците са туристите, които харчат най-много в чужбина, посочва Global Blue, но туристите от Тайланд, Персийския залив и Нигерия също се увличат много по пазаруването.

Пътниците не търсят само висок клас чанти и козметика, но също така и книги, храна, лакомства, възползвайки се от предложенията на британската компания за продажби на дребно WH Smith, която разширява бързо бизнеса си на летищата в Близкия изток и Азия.

WH Smith твърди, че повече от 240 млн. международни туристи годишно виждат марката ѝ само на летищата, което помага за компенсирането на спада на продажбите на вътрешния пазар.

Международният директор на WH Smith Луи дьо Бургоа твърди, че наемите на летищата са високи и възлизат на повече от 40% от продажбите, но маржовете са по-високи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още