IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският имотен гигант Dalian Wanda е напът към рекордно IPO

Първичното публично предлагане може да стане най-голямото в света за компания от сектора на недвижимостите

13:00 | 10.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителният директор на Dalian Wanda Уан Дзиенлин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор на Dalian Wanda Уан Дзиенлин. Снимка: Ройтерс

2014 г. е към края си, но борсовият пазар в Хонконг не признава никакви празници. Той е в очакване на най-голямото в света първично публично предлагане на компания от имотния сектор. Dalian Wanda Commercial Properties може да набере до 3,8 млрд. долара на борсата, пише в свой анализ The Wall Street Journal. 

В първия ден на срока за предварителни записвания търсенето сред инвеститорите е толкова високо, че целият пул с акции е бил разпределен. Въпреки това инвеститорите може да излязат от позиция, ако пазарът се обърне, казват хора, запознати с темата. Повече от половината от акциите в размер на 2 милиарда долара са придобити от големи инвеститори като Суверенният инвестиционен фонд на Кувейт, които възнамеряват да запазят книжата най-малко шест месеца след първичното публично предлагане.

Dalian Wanda е водещата компания на Уан Дзиенлин, един от най-богатите хора в Китай. Компанията майка Dalian Wanda Group придоби преди две години американската кино верига AMC. 

Имотният сектор на Китай обаче почти изцяло е в свръхзадлъжнялост, а властите в Пекин полагат големи усилия за подпомагане на цените на жилищата. Затова и първичното публично предлагане на Dalian Wanda се счита за изгодна сделка спрямо стойността на компанията. През юни Китай отслаби правилата за частните собственици на имоти без фанфари, а на 21 ноември изненада пазарите с първото намаляване на лихвите от повече от две години.

Акциите на Dalian Wanda са оценени в диапазона от 41,8 до 49,6 хонконгски долара за брой. Това представлява премия от 47-55 процента спрямо прогнозираната стойност на нетните активи на дружеството за 2015 г., както става ясно от съответните данни, с които Wall Street Journal разполага. Срокът за записването изтича на 15 декември. Първата търговия с акции е насрочена за 23-ти декември в Хонконг.

Ако IPO е успешно, то може да стане най-голямото в света за компания за недвижими имоти. В момента рекорда се държи от Global Logistic Properties от Сингапур с IPO за 3 милиарда долара. Компанията стана публична в Сингапур преди четири години. През ноември американският брокер на недвижими имоти Paramount направи борсов дебют в САЩ и събра 2,6 милиарда долара.

„Големината на компанията и размерът на премията правят това първично публично предлагане на Dalian Wanda привлекателно“, казва главният анализатор на китайския инвестиционен брокер China Yinsheng Wealth Матю Куок. По-голямата част от акциите на компаниите от сектора на недвижими имоти се търгуват с 30 до 40 процента под нетната стойност на активите, счита той.

„Фонд мениджърите са склонни да вдигат акциите след първоначалното IPO, защото се очаква те да станат „сини чипове", заяви Куок. Той обаче няма да включи книжата в портфейла си, защото е притеснен, че забавянето на икономическия растеж в Китай може да обезсили мерките на правителството за подкрепа на цените на жилищата.

Продажбите на жилищата в Китай отчитат спад от 9,9% в стойността си за първите десет месеца на годината в сравнение с предходната година.

Дори големи компании за недвижими имоти, като Dalian Wanda, които по принцип могат да продават повече недвижими имоти като цяло и разполагат с по-добър достъп до кредити от по-малките компании, страдат от спада на пазара на жилищата. Приходите от продажбите ѝ спадат през първата половина на годината с 27 процента в сравнение с предходната година до 23 млрд. юана. Нетната печалба според предварителните оценки се срива с 47 на сто до 5 млрд. юана.

Ако акциите бъдат продадени на цената от горния диапазон, то Dalian Wanda може да бъде оценена на 29 млрд. долара и с това да се утвърди като една от най-големите компании за недвижими имоти в страната. Тя има 178 проекта в 112 града и 29 провинции в Китай.

Борсовият дебютант Dalian Wanda разполага и с диференцирано портфолио с недвижими имоти, като се започне от Китай и се стигне до Лондон и Чикаго. А и периодът за IPO-то изглежда добре подбран. През изминалата седмица в Хонконг на борсата излезе най-голямата китайска компания за ядрена енергия CGN Power, която бе оценена на 3,16 млрд. долара. Това е засега най-голямото публично предлагане за тази година в Хонконг. Акциите на китайската автомобилна компания BAIC могат да се купуват пък от понеделник. Първичното публично предлагане донесе на концерна 1,57 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още