IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската Dalian Wanda свива своето IPO до 3,9 млрд. долара

Първоначално компанията се надяваше да събере 6 млрд. долара, но притесненията на инвеститорите за дълга ѝ доведоха до промяната

14:57 | 08.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мъж показва пътя на изпълнителния директор на Dalian Wanda Уан Дзиенлин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мъж показва пътя на изпълнителния директор на Dalian Wanda Уан Дзиенлин. Снимка: Ройтерс

Китайската строителна компания Dalian Wanda Commercial Properties - вторият най-голям строител на търговски и офис сгради в света, намали с една трета обема на своето първично публично предлагане на акции в Хонконг до 3,9 млрд. долара. Компанията се надява така да привлече инвеститорите, които са разтревожени от огромния ѝ дълг, заяви анализатор, цитиран от Ройтерс.

Компанията, подкрепяна от китайския милиардер Уан Дзиенлин, стартира IPO-то в понеделник и предложи 600 млн. нови акции. Цената им е между 41,80 и 49,60 хонконгски долара (5,37 до 6,40 щатски долара) за акция според списък с условия, с който Ройтерс разполага.

По-рано компанията се надяваше да събере до 6 млрд. щатски долара. Анализатори заявиха, че компанията е намалила очакванията за първичното си публично предлагане, след като някои купувачи са се отказали от участие. Причината са високите задължения на стойност 179,7 млрд. юана (29,2 млрд. долара) под формата на облигации и заеми, които Dalian е събрала през продължилата десетилетие експанзия.

Съотношението дълг-собствен капитал при Dalian Wanda възлиза на 87,8% в края на юни според нейния проект за проспект. Средното ниво за сектора е в диапазона между 40% и 50%, твърдят анализатори.

„Инвеститорите ще бъдат загрижени за дълга“, заяви Алви Чеунг, асоцииран директор в хонконгската Prudential Brokerage.

Очаква се IPO-то да бъде оценено на 16 декември. Акциите ще бъдат пуснати за продажба на борсата на 23 декември.

Обхватът на прогнозната стойност на акциите представлява предвижданото за 2015 г. съотношение цена/печалба на акция за Dalian Wanda, което е в диапазона 7,4 - 9,9 пъти. Това е по-висока стойност от средното съотношение цена/печалба на акция от 5,93 пъти за китайски имотни компании според данни на Ройтерс.

Група от 11 институционални инвеститори, включително Kuwait Investment Authority (KIA) и Och-Ziff Capital Management Group, обяви, че смята да закупи акции на стойност 2 млрд. долара от IPO-то преди неговото стартиране.

Нивото на дълга и продължаващият застой в китайския пазар на недвижими имоти може да откажат инвеститорите в сектора на търговията на дребно, търсещи бързи печалби, заяви анализатор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още