IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците са дали 441 млрд. долара за жилища под наем тази година

Експерти прогнозират ново покачване на наемите в САЩ през следващата година

14:00 | 30.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Обитаваните от наематели жилища в САЩ са се увеличили с 1,2 млн. през дванайсетте месеца до края на септември. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Обитаваните от наематели жилища в САЩ са се увеличили с 1,2 млн. през дванайсетте месеца до края на септември. Снимка: архив, Ройтерс

Наемателите в САЩ са платили 441 млрд. долара за апартаменти и къщи през тази година. Това е увеличение с 20,6 млрд. долара, защото все по-малко американци притежават домове, а наемодателите все повече вдигат наемите, обясняват от брокерската компания Zillow, цитирани от агенция Bloomberg.

Броят на домакинствата, живеещи под наем, се е увеличил с 2%, или 770 хил. през тази година, сочат данните на компанията от Сиатъл. В района на мегаполиса Ню Йорк, който се явява и най-големият жилищен пазар, броят на наетите жилища се е повишил с 63 хил. до 3,4 млн., като наемателите дават общо 50 млрд. долара, за да имат покрив над главите си.

Търсенето на имоти под наем продължава да се увеличава, след като собствениците на повече от 5 млн. американски жилища се разделиха с тях заради наложени възбрани върху имотите им. Друга причина за търсенето са и по-строгите правила за отпускане на ипотечни кредити, както и забавянето във времето на решението на младите семейства да имат собствен дом, защото не могат да си го позволят. Тези фактори може и да се променят бавно, след като наемите се покачват, а икономиката се подобрява, обяснява Скайлър Олсен, старши икономист в Zillow.

Според компанията му наемите в САЩ ще се покачат с 3,5% през 2015 г., а стойността на жилищата ще нарасне с повече от 2,5%. В същото време инфлацията в страната през последните 12 месеца до ноември бе 1,3 на сто.

Според последните данни индексът на домакинствата със собствено жилище се е понижил до 64,4% през третото тримесечие на годината. Така той почти е достигнал най-ниските си нива за последните 20 г., сочат данните на Бюрото по преброяване на населението в САЩ.

Обитаваните от наематели жилища са се увеличили с 1,2 млн., докато домакинствата, живеещи в собствени домове, са спаднали с около 657 000 през последните 12 месеца до края на септември. Така индексът за свободните жилищни имоти, отдавани под наем, се понижи до 7,4 на сто, което доведе до недостиг от близо 350 000 жилища. Това дава на наемодателите възможност да вдигнат наемите.

Според данните на Zillow наемите в САЩ са се покачили средно с 3% през тази година.

Строителите са започнали изграждане на 340 000 многофамилни сгради в САЩ до края на ноември, сочат данните на министерство на търговията в САЩ. Като цяло повечето от апартаментите в строеж ще бъдат по-скъпи за продажба, което ще ограничи възможностите на наемодателите да покачват наемите за скъпите жилища. В същото време почти нищо не се прави, за да се облекчат наемателите с по-малки възможности, които търсят евтини жилища под наем, обяснява Олсен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още