IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в имоти в Русия се насочват към 10-годишно дъно

Чуждите инвестиции в имоти в страната са се свили с близо 80% през 2014 г.

17:57 | 16.01.15 г. 16
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инвестициите в недвижими имоти в Русия са се сринали с близо 60% до едва 3,5 млрд. долара през миналата година и вероятно ще продължат да се свиват в идните 12 месеца, достигайки най-ниското си ниво от 10 години, прогнозират анализатори от JLL, цитирани от PropertyEU.

Въпреки че повечето пазари на имоти в Европа отчитат стабилни повишения на инвестициите през 2014 г. и тенденцията се очаква да се запази през 2015 г., предварителната прогноза на консултантската компания за обема на инвестициите в имоти в Русия е те да се понижат до около 3 млрд. долара през 2015 г. Миналата година беше тежка за местния пазар, като обемите се свиха с 57% на годишна база, отчитат от JLL.

Слабите данни за руския пазар през 2014 г. отразяват особено скромния обем през четвъртото тримесечие от 609 млн. долара, което е спад от 81% на годишна база. Пазарът се движи в синхрон с макроикономическата среда, повлияна от по-ниските цени на петрола и по-високата цена на кредитирането.

Ситуацията вероятно няма да се подобри, докато продължава пазарната несигурност, особено във връзка с рублата. Инвеститорите се нуждаят от стабилност и избягват риска от вложения на падащ пазар, предупреждават анализаторите.

„Инвестициите в имоти в Русия отразяват ситуацията в икономиката“, коментира Том Мънди, директор проучвания за Русия в компанията. „Икономическото забавяне е основният негативен фактор. Конфликтът в Украйна, напрежението около външната политика, волатилният валутен курс и ниските цени на петрола ускориха влошаването на руския инвестиционен климат. В резултат чуждите инвеститори или отмениха плановете си, или ги замразиха.“

Чуждите инвестиции

През 2014 г. чуждестранните инвестиции в имоти в Русия възлизат на 830 млн. долара, което е спад от 78% на годишна база. Основната причина за спада е приключването на големи сделки през 2013 г. Делът на чуждите инвеститори се е свил до 24% през 2014 година от 45% през 2013 г. Според анализаторите на JLL местните играчи ще продължават да доминират на руския пазар през 2015 г., а делът на чуждестранния капитал няма да надхвърли 20%.

Доходност

Доходността от първокласни площи продължава да реагира на текущата пазарна ситуация. През четвъртото тримесечие доходността за първокласни активи в Москва се е повишила с 0,5 процентни пункта до 10% за офис площи и 10,25% за търговски центрове. За складове и логистични площи доходността е 11,75%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
към теб и @mick: между другото да видим какво пише в съседната статия:"Цените на бизнес имотите в Токио отново достигнаха върховата си точкаПървокласните офиси в Токио се покачиха с повече от 20% през 2014 г."http://***.investor.bg/po-sveta/453/a/cenite-na-biznes-imotite-v-tokio-otnovo-dostignaha-vyrhovata-si-tochka-187247/Да чакаме ли скоро ако не цяла Япония, то поне Токио да фалира???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
В същност по принцип бих се съгласил с теб, но руснаците не играят за моя пазар, освен това аз имам интерес да падат имотите, а не да се качват(защото съм купувач). Ако тръгне тренд нагоре ще трябва да сменям бизнеса(не говоря за 3% годишно, а за нещо по-сериозно) или по-скоро сегмента и услугата(в същност тогава може и да си направя агенция за недвижими имоти).Освен това коментара ми няма отношение към бизнеса ми-аз изтъквам очевидни факти(че Китай е най-големият промишлен производител в света, процентите съм ги взел от една публикация на Оксфордският университет, че в Лондон и Манхатан са им скъпи имотите...или по твоите стандарти не са? И че там няма производство-или поне не като голям % от икономиката).Та по същество-по принцип ще се съглася, че и аз бих чел с едно на ум мнение на хора от бранша, от друга страна аз не коментирам статията, а невярната публикация на Мик. Високите цени на имотите не изсмукват ресурса от бизнеса. Ако имаш да кажеш нещо-моля коментирай ми аргументите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 6
studioaa
преди 9 години
Ти си в очевиден конфликт на интереси при положение, че си изкарваш хляба с имоти и твоето мнение абсолютно никаква стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
ПС: Производство(20% от световното производство) има в Китай. Няма в Лондон. Няма и във Манхатан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
Аз се чудя що Лондон и Манхатън не им вървят икономиките пък то било щото са с едни от най-скъпите имоти в света:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
mick
преди 9 години
Добра новина. Високите цени на имотите изсмукват ресурса от бизнеса.. Прави икономиката ужасно неефективна. Вярно ще имат трусове, но ако искат да имат нормална икономика трябва да минат през това. Там където има надценени имоти - спрямо доходите на населението там няма производства има само услуги и внос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още