IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подземна система ще свързва терминалите на московското летище Шереметиево

Нов съвременен терминал ще бъде изграден на мястото на сегашния Терминал В на московското летище

16:20 | 07.04.15 г.
Подземна система ще свързва терминалите на московското летище Шереметиево

Подземна система, чрез която да се пренасят товари и превозват пасажерите, ще свърже терминалите на московското летище „Шереметиево“, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

Северните терминали (В и С) ще бъдат свързани с южните (D, E, и F) с помощта на два тунела. По единия ще се движи „подвижен състав“, който да прекарва пасажерите, а през другия – скоростна багажна система.

Стойността на този проект е 330 млн. долара.

"Шереметиево" е едно от трите летища, които обслужват руската столица. Първият му терминал е пуснат в експлоатация през 1959 година. През 1980 година пък се изгражда и втората терминална сграда. През годините между тези две основни сгради са строени и новите терминали. Разстоянието между терминалните сгради на московското летище е такова, че те реално функционират като отделни аерогари.

Плановете за развитие на „Шереметиево“ обаче не спират с изграждането на подземната връзка между терминалите.

Директорът на летището Михаил Василенко обяснява, че предстои разрушаването на терминал В (бивш „Шереметиево“ - 1) и изграждането на нов, съвременен терминал с площ от около 100 хил. кв. метра. Индикативната стойност на проекта е 300 млн. долара. Очакванията са новият терминал да бъде открит към края на 2017 година.

Василенко предлага и връщането на стаи за пушачи на територията на летището. „По данни на нашите експерти 40% от пасажерите се нуждаят от подобно помещение, за да не пречат на останалите пътуващи“, коментира той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още