IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Златните визи“ са донесли на Кипър над 2 млрд. евро

И без „златните визи“ пазарът на имоти в страната върви нагоре

12:24 | 04.06.15 г. 1
"Златните визи“ са донесли на Кипър над 2 млрд. евро

"Златните визи“ са донесли на Кипър над 2 млрд. евро през последните две години, сочат данните на правителството, цитирани от онлайн портала за имоти themovechannel.com.

Средиземноморската страна предлага на граждани извън Европейския съюз (ЕС) разрешително за пребиваване, ако инвестират в имот на стойност поне 300 хил. евро.

За чужденците от трети страни има и друга опция – да депозират 2 млн. евро в държавната хазна за закупуване на акции или облигации в държавната инвестиционна компания, да дарят 500 хил. евро на Фонда за научни изследвания и технологии или да инвестират поне 5 млн. евро в други проекти.

Вътрешното министерство на Кипър засега отказва да разкрие колко хора са се възползвали от схемите за гражданство срещу инвестиции с мотива, че се нарушава законът за личните данни.

Данните от имотния регистър на Кипър показват, че и без „златните визи“ пазарът на имоти в страната върви нагоре. Броят на продадените имоти през април се е увеличил с 23% на годишна база, а продажбите се увеличават във всички области с изключение на Фамагуста. Продажбите на местни жители отбелязват ръст от 28% през април на годишна база, а на чужденци – 18%, но все още е далеч от предишните ръстове.

Въпреки че картината на пазара на острова изглежда позитивна, експерти предупреждават, че тя се дължи и на повишената активност на възбраните. Според брокери собствениците бързат сами да продадат имотите си в момента, в който получат писмо от банка или юрист.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Pazar
преди 8 години
Във всеки случай, тъй като в природата празно не остава, е много по-добре да приемаме в държавата си богати, вместо бедни, гладни и неграмотни.Защо ли у нас праговете за такива имигранти са така ненужно високи, а същевременно се запазват вратичките за "по целесъобразност"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още