IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалите около ФИФА притискат инвеститорите в имоти в Катар

Ако напрежението не се уталожи, това ще засегне имиджа на емирството като дестинация за инвестиции в имоти и инфраструктура

14:01 | 09.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Скандалите около ФИФА притискат инвеститорите в имоти в Катар

Скандалите около ФИФА може да притиснат инвеститорите в имоти в Катар в ъгъла, пише онлайн изданието themovechannel.com.

Цените на имотите в емирството започнаха да нарастват силно, след като беше обявено, че то ще домакинства Световното първенство по футбол през 2022 г. Тези ръстове, макар и да са далеч от впечатляващите увеличения на цените в Дубай по време на бума на пазара, бяха от изключителна полза за строителството.

Домакинството на Световното първенство през 2022 г. подкрепи оценките на имотите в районите около бъдещите стадиони.

Строителните компании също така масово се насочиха към осъществяването на луксозни проекти заради по-високата възвръщаемост.

Сега обаче има голяма вероятност емирството да изгуби домакинството на форума. Опасенията са, че на решението на ФИФА може да се наложи вето и гласуването за домакин на Мондиала да се преотвори, особено ако обвиненията в корупция се докажат.

Скандали съпътстват и строителството на съоръженията за първенството в Катар. Международни групи поставят под въпрос гаранциите за правата на работниците чужденци, които представляват огромен дял от работната сила в емирството.

Според Международната конфедерация на профсъюзите над 1 200 работници от чужбина са загинали, откакто е започнала работата по спортните съоръжения. Според Washington Post за целия период на строителството живота си могат да изгубят 4 хил. души – предположение, което Катар упорито отрича.

Ако обаче напрежението около ФИФА не се уталожи, това със сигурност ще засегне имиджа на емирството като дестинация за инвестиции в имоти и инфраструктура. Въздействието върху местния пазар е трудно да се изчисли, предвид че пренасочването на капитали към други пазари ще има своето отражение върху всички сегменти от пазара на имоти в Катар. 

Всичко около скандала във ФИФА четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още