IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цените на жилищата в Швейцария се забавя

През 2011 г. средната цена на сделка в алпийската страна достига 1,5 млн. евро, а през 2014 г. е паднала до 1 млн. евро

12:48 | 05.10.15 г.
Ръстът на цените на жилищата в Швейцария се забавя

Цените на жилищата в Швейцария се увеличиха средно с 28 на сто в периода 2008-2013 г. - точно обратната тенденция на това, което по същото време се случваше на останалите пазари в Европа, пише онлайн изданието propertywire.com.

Икономическата експанзия, ниските лихви, ръстът на реалните доходи и имиграцията на заможни физически лица са факторите, които подкрепят търсенето на жилища в страната. Засилването на швейцарския франк на валутните пазари също доведе до ръст на цените, показват данните на консултантската компания Savills.

Ръстът на цените обаче чувствително се забавя на фона на усилията на правителството да охлади пазара и да въведе по-стриктни изисквания за кредитиране.

„Развързването“ на курса на швейцарския франк от този на еврото доведе до силен ръст на швейцарската валута, което оскъпи швейцарския износ и като цяло забави икономиката. Чуждите купувачи с ипотеки в швейцарски франкове пострадаха най-тежко“, коментира Йоланд Барнс от консултантската компания.

В доклада се посочва, че Швейцария притежава една от най-стриктните системи за гражданство в света. За да се квалифицират за гражданство, се изисква хората да са пребивавали законно и постоянно в страната 12 години и да владеят перфектно поне един от националните езици, така че да са интегрирани в местната култура и общественост.

Швейцария през 2013 г. освен това реши да въведе квоти за работниците от Европейския съюз (ЕС). Чуждите купувачи на имоти също са силно ограничени откъм възможности – годишно в страната се издават около 1 500 разрешителни, макар че правилата варират силно в отделните кантони.

В Женева например фокусът е върху наемния пазар – 80 на сто от населението на града живее под наем. Търсенето там се диктува основно от заетите във финансовата индустрия и сектора на бизнес услугите. Заради засиленото търсене, а същевременно ограниченото предлагане цените на имотите са нараснали с 55% от 2006 г. насам в сравнение с 27% за Швейцария като цяло.

Заради високите цени покупката на имот и дори наемането на жилище не е по силите на някои местни. За тези, които могат да си позволят обаче, както и за чужденците, които са получили разрешение, Женева предлага атрактивни възможности в безопасна, сигурна среда, посочва се в доклада. Най-желани са имоти с гледка към езерото или към планините.

Докладът изследва и тенденциите при ваканционните имоти в Алпите, които привличат купувачи на втори дом от целия свят. В най-ексклузивните курорти цените на жилищата започват от 20-30 хил. евро за кв. м.

Тези курорти обаче се диверсифицират отвъд ски спортовете и зимния сезон и започват да удовлетворяват все повече прищевки на супербогатите. В тях вече може да се намерят всички дизайнерски магазини, ултра ексклузивни ресторанти и всякакви други услуги. Тези пазари се оказаха и относително по-устойчиви на кризата. И макар, че в последно време обемът на трансакциите се забавя, цените продължават да се подкрепят от недостига на предлагане.

Йоланд Барнс посочва, че през последните месеци все повече сделки в Швейцария се сключват на по-ниски ценови равнища и дори устойчивостта на първокласните луксозни пазари в страната започва да се пропуква. През 2011 г. средната цена на сделка в алпийската страна достига 1,5 млн. евро, а през 2014 г. е паднала до 1 млн. евро.

Увеличават се и националностите, които присъстват на швейцарския пазар на имоти. Освен британците, които са най-активната чуждестранна група, китайците също са привлечени от страната. Ако през 1996 г. китайските скиори в Швейцария са били само 10-на хил. души, към момента те надвишават 5 млн. души.

Засилва се активността и на други купувачи от Азия – от Малайзия, Сингапур и Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още