IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ залага 35% спад на жилищните цени в предстоящия банков стрес тест

Проверката разиграва сценарий с рецесия с продължителност до края на юни 2017 г. и ръст на безработицата до 11%

12:49 | 03.11.15 г. 1
АЦБ залага 35% спад на жилищните цени в предстоящия банков стрес тест

Английската централна банка (АЦБ) за пореден път призна, че смята сектора на имотите за най-голямата заплаха за стабилността на банковия сектор.

В предстоящата оценка на устойчивостта на банковата система институцията е заложила спад на цените на имотите от 35 на сто за периода от края на тази година до края на второто тримесечие на 2018 г., съобщава Bloomberg.

Тестът разиграва сценарий с рецесия с продължителност до края на юни 2017 г., ръст на безработицата до 11%, ръст на лихвите до 4,2% в края на периода и годишна инфлация 5,6% през следващата година и 5% през следващите две години.

„Не се интересуваме само от това дали банките ще оцелеят“, коментира Алекс Брейзър, който отговаря за финансовата стабилност в Bank of England. „Искаме системата да бъде достатъчно силна, за да продължи да служи на реалната икономика дори и в бурни времена“, допълва той.

От няколко месеца насам британската централна банка предупреждава за рисковете от бума на пазара на имоти през последните години. Институцията успя да ограничи в известна степен отпускането на ипотеки, като въведе задължение банките да прилагат стрес тест на потенциалните кредитополучатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
salaga
преди 8 години
Искаме системата да бъде достатъчно силна, за да продължи да служи на реалната икономика дори и в бурни времена"Всъщност е искал да каже:Искаме системата да бъде достатъчно силна, за да продължи да СМУЧЕ реалната икономика дори и в бурни времена"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още