IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на луксозни имоти в Италия пак тръгва нагоре

Регионалните различия са сериозни, но като цяло доверието на купувачите расте

11:44 | 25.02.16 г.
Пазарът на луксозни имоти в Италия пак тръгва нагоре

Пазарът на луксозни имоти в Италия е обърнал посоката на движение, като огледите и продажбите се увеличават през миналата година, пише онлайн изданието propertywire.com, като се позовава на данни на консултантската компания Knight Frank.

Регионалните различия обаче са сериозни. Във Венеция например пазарът отчита годишен ръст от над 2%, а в Сардиния – спад от 3%.

Като цяло доверието на пазара се е засилило и продажбите на жилища се увеличават със 7% през 2015 г. Перспективите се подобряват и заради увеличението на индекса на потребителското доверие в Италия, който е нараснал с 39 на сто от дъното, достигнато през 2012 г.

През миналата година броят на запитванията от купувачи за имоти в Италия са се увеличили с 57 на сто. Тоскана продължава да генерира най-голям интерес, като Лигурия и районът на езерото Комо също попадат все по-често в полезрението на купувачите.

Силни стимули за сделки в Италия имат британските и американските купувачи на имоти заради по-силните позиции на паунда и долара спрямо еврото.

Данните показват, че цените на луксозните имоти във Венеция са се повишили с 2,1% през 2015 г. Най-многобройни там са холандските, италиански и френски купувачи, които предпочитат крайбрежните апартаменти.

Във Флоренция, друга популярна дестинация за чуждестранни купувачи, цените са се увеличили с 2% през миналата година. По-голямата част от купувачите идват от Великобритания, Белгия и Канада.

В Лигурия цените отчитат ръст от 1,5%, като регионът е най-популярен сред купувачите от Италия, Швейцария и Швеция.

В района на езерото Комо ръстът на цените достига 0,2%. В Рим е регистрирано увеличение от 0,3%.

Същевременно в Сардиния е отчетен спад на цените от 3%. Островът е предпочитан от купувачи от Германия, Италия и Великобритания. В Умбрия е отчетено понижение от 2%, а в Милано – 1,9%, като там има интерес и от купувачи от Китай и Египет, освен другите националности.

Консултантите очакват цените на луксозните имоти в Италия да задържат нивата си, като ще останат с около 30% по-ниски спрямо пиковите равнища, достигнати през 2009 г. Проблем за пазара е липсата на висококачествени нови проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още