IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша също въведе спорни ограничения за покупките на земя от чужденци

Законовите промени обаче ще създадат проблем и на полските фермери

17:24 | 07.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Freeimages.com</em></p>

Снимка: Freeimages.com

Полша прие законодателни промени, с които въведе ограничение за придобиване на земеделска земя от чужденци, което предизвика гневната реакция на съдебни наблюдатели и някои земеделски производители, както и на Европейската комисия (ЕК). Правилата обаче създават затруднения и за самите поляци, пише Politico.

Законът влезе в сила от 30 април. Изданието припомня, че когато страната се присъедини към Европейския съюз (ЕС) на 1 май 2004 г., тя получи 12-годишен гратисен период за премахване на ограниченията пред чужденците, които биха искали да инвестират в земеделска земя в страната.

Особени опасения Полша имаше за германските купувачи на ниви, които биха могли със замах да изкупят голямо количество земя и така да имат огромно въздействие върху пазара, посочва изданието. Това и до днес е основна тревога в Полша. “Земята е национално богатство и то трябва да бъде в семейните стопанства, повечето от които са създадени и се управляват от поляци”, коментира министърът на земеделието на страната Кшищоф Юргиел.

Проблемът за Варшава е, че правилата на ЕС забраняват национална дискриминация. Затова и със законовите промени се въвеждат тежки ограничения за продажбите на земя, които обаче не обхващат само чужденците.

Единствените собственици, които са изключени от новата регулация, са държавните и религиозни институции.

Новият закон спира продажбите на земя от земевладелската агенция на правителството за срок от пет години. Ограничават се и продажбите на частна земя, тъй като основно изискване към купувачите е да се квалифицират като земеделски производители. Законът изисква купувачите да живеят в района от поне пет години и да се ангажират да обработват земята лично в продължение на десетилетие. Размерите на една ферма се ограничават до 300 ха.

Правителството във Варшава посочва, че ограничаването на правото на собственост на земеделска земя е обичайна практика в голяма част от ЕС. “Целта на закона е да се запази сегашната структура на полското земеделие с преобладаващ брой малки, семейни ферми”, казва Пьотр Семьоник, анализатор в мозъчния тръст Polityka Insight.

Въпреки че Полша си договори изключение при присъединяването към ЕС, обработваемата земя в страната представлява солидна инвестиция и за земеделските производители, и за спекулантите. Цената на 1 ха земя през 2004 г. беше около 6 634 злоти (около 1 543 евро по сегашния обменен курс на злотата към единната валута), а сега струва почти 40 хил. злоти, сочат данните на полската статистическа служба.

Въпреки че на чужденци формално не се позволяваше да купуват земя, те все пак можеха да го направят, като получат специално разрешение от Министерството на вътрешните работи. Документът не е особено труден за получаване. Чужденци можеха да купуват и чрез местни партньори, както и чрез създаване на фирми в Полша. Така много чужди компании създадоха големи стопанства и страната се превърна в един от водещите производители на храни в ЕС.

Според юристи новите законови промени заобикалят повечето от тези “вратички”.

На фона на малкия брой богати и едни селскостопански предприемачи повечето ферми в Полша са малки и бедни - със среден размер от около 10,5 ха. Това създава мощно застъпничество от групата на дребните собственици, притеснени от по-големите агрофирми.

Опозицията планира да обжалва законодателството пред Конституционния съд. ЕК също се активизира и ще направи преглед на текстовете, за да прецени дали те отговарят на европейските регламенти.

Изданието припомня, че Комисията вече започна подобни проучвания в България, Унгария, Литва и Словакия заради непропорционални на принципа за свободно движение на хора и капитали мерки срещу собствеността на земя.

В Полша се засилва и страхът, че ограниченията на пазара ще предизвикат срив на цените на земята, което ще представлява сериозен проблем за много от фермерите, особено по-амбициозните, които са взели и заеми, за да се развиват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още