IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада смята да затегне правилата на пазара на имоти

Правителството ще запълни законови вратички за избягване на данък върху капиталовата печалба при продажба на имот и ще ограничи ипотечното кредитиране

13:59 | 18.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Правителството на Канада планира да затегне допълнително законовите “вратички”, които позволяват спекулации на пазара на имоти в страната, пише онлайн изданието Global Property Guide.

Планират се законови промени, които ще ограничат изключенията за освобождаване от данъка върху капиталовата печалба при продажба на имот. Собствениците ще могат да претендират за освобождаване от данъка само ако докажат, че това е било основното им жилище преди сделката.

Експерти смятат, че промяната е насочена основно към чуждестранните купувачи, които се възползваха от възходящия тренд на пазара на имоти в Канада, за да реализират големи печалби, отбелязва изданието.

Правителството на страната смята и да въведе по-строги тестове за кредитополучателите, така че банките да се уверяват, че те ще могат да покриват вноските по ипотеките си и в случай на ръст на лихвите.

Управляващите в страната подчертават, че засилената активност на определени пазари – например във Ванкувър и Торонто, изтласква купувачите на първи дом от средната класа от пазара. Някои от тези купувачи пък теглят прекомерни дългове, за да купят имот на всяка цена, преди да е станало твърде късно.

Затова и правителството иска да гарантира такива правила на пазара на имоти в Канада, които ще позволят освобождаването от данък да се използва коректно и само от собствениците на жилища, които продават основното си жилище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още