IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как технологиите променят търговията на дребно?

Клиентите като цяло все още ценят "човешкия опит", когато пазаруват, макар и все по-често да ползват смартфоните си за поръчки

18:02 | 26.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Технологичните нововъведения променят из основи търговията на дребно. Влиянието е както положително, така и негативно, посочва се в доклад на компанията за данни Global Data, цитиран от онлайн изданието property-magazine.eu.

Първият супермаркет за самообслужване във Великобритания е открит през 1947 г. Баркодът дебютира през 1979 г., а наскоро тръгна и доставка с дронове, посочва се в документа.

Автомобилната индустрия също играе основна роля в променящите се навици. През 50-те години на ХХ век на Острова само 1 от 6 семейства притежава кола. Тогава магазините са 12 на 1 000 души население.

С подобряването на транспортните връзки сега магазините достигат 4 на 1 000 души население през тази година.

Технологиите създават някои основания за безпокойство. Половината от хората на възраст между 16 и 24 години твърдят, че не могат да се отпуснат в свободното си време заради електронните си устройства. Ето защо може би не е учудващо, че огромното мнозинство от хората (84%) вярват, че прекарват твърде много време в гледането на устройствата на публично място.

Повече от половината (52%) от 16-24-годишните признават, че технологиите ги карат да не желаят да говорят лице в лице с други хора.

Въпреки нарастването на влиянието на технологиите обаче клиентите като цяло все още ценят "човешкия опит", когато пазаруват. Три четвърти от купувачите (59%) заявяват, че винаги предпочитат да използват магазин с персонал, а почти две трети (65%) се притесняват за сигурността на мобилните плащания.

Технологичните иновации са огромна възможност за търговията на дребно. Технологиите могат много да подобрят ефективността на бизнеса. По-големите данни за клиентите позволяват на търговците да насочат по-добре инвестициите си във всички канали и да отговорят на начина, по който потребителите предпочитат да пазаруват.

В изследването се подчертава, че смартфоните имат огромно значение за сектора. Само за две години се отчита 30% ръст на притежаването на смартфони и през 2017 г. вече 80% от хората притежават такова устройство.

През 2015 г. 25% от купувачите пазаруват през мобилния си телефон, докато днес делът им достига 34%.

Почти една трета от потребителите твърдят, че възможностите за доставка, плащане и връщане на стоките имат по-голямо влияние за избора на мястото, където те пазаруват. Това знание е безценно, за да гарантира, че търговците на дребно и дестинациите за пазаруване ще продължат да отговарят на развиващите се нужди на клиентите днес и в бъдеще.

Нововъзникващите технологии обаче са по-популярни сред по-младите и жените. По-младите купувачи обикновено са най-ентусиазирани за различните форми на възникващи технологии. Жените са по-приветливи от мъжете, когато става дума за иновации, които подобряват практическата работа.

"Макар че възходът на технологиите често се характеризира като сравнително скорошно явление, нашите изследвания показват, че иновациите променят и оформят търговията на дребно от десетилетия. Това е от полза както за потребителите, така и за търговците на дребно“, каза Дейвид Аткинс, главен изпълнителен директор на Hammerson, който коментира изследването.

Според него е насърчаващо, че хората продължават да смятат физическите магазини за център на продажбите. Така и търговците са категорични, че портфейлът им от магазини ще остане основна част от стратегията им в бъдеще.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още