IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петте водещи технологични града в света са рай за инвеститорите в имоти

Порталът Tranio обобщава как броят на IT специалистите се отразява на цените на имотите

09:38 | 22.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският аналитичен уеб портал Expert Market публикува класацията си на най-добрите градове за живот и работа за IT специалисти. Той анализирал средните доходи, обема от налично финансиране за местните стартъп компании и разходите за живот в различните градове по света.

Имотният портал Tranio анализира петте водещи технологични хъба в света, за да установи как гъстотата на IT професионалисти на квадратен метър се отразява на цените на имотите.

Пекин

Китайската столица оглавява класацията на най-добрите градове за IT професионалисти за работа и живот, въпреки че не успя да влезе в топ десет преди две години. В Пекин са базирани 56 от компаниите топ 500 на списание Fortune, в който влизат най-големите фирми по приходи. Централите на производителя на смартфони Xiaomi и на „китайския Google” Baidu се намират в китайската столица.

Според официалната статистика заплатите на IT специалистите в Китай са почти два пъти по-високи от тези на останалите служители. По данни на един от най-големите сайтове за работа в света средните доходи в IT индустрията в Пекин достигат 25 хил. долара на година. В същото време разходите за живот в китайската столица са сравнително ниски. Компанията Numbeo поставя Пекин на 277-о място сред 439 града в света.

По данни от 2016 г. на Националната статистическа служба цената на квадратен метър в Пекин е почти четири пъти по-висока в сравнение със средното за Китай равнище. Разликата не е толкова голяма като през 2013 г., когато имотите са били пет пъти по-скъпи в Пекин в сравнение с равнището в цялата страна.

Освен това ръстът на цените на имотите в Пекин до голяма степен е свързан с цялостното икономическо представяне. От 2010 г. населението на града расте с 4-5% на година. Приходите на глава от населението също растат, а брутният вътрешен продукт на града през 2016 г. е с 1,5 пъти по-голям в сравнение с 2011 г.

Берлин

Expert Market поставя германската столица на второ място след Пекин. Градът е известен като Европейската силициева долина – над 500 стартъп компании отварят врати там всяка година. Според интернет портала Berlin Business Location Centre стартъпите в Берлин са привлекли през 2018 г. инвестиции на стойност 1,07 млрд. евро, като 40% от тях са дошли от чужбина.

Градът предлага отлични условия за стартъпи – разходите са живот в Германия са относително по-ниски, отколкото в Европа, а наемането или закупуването на жилищен имот е много по-евтино, отколкото в други големи германски градове като Мюнхен, Франкфурт и Дюселдорф.

Берлин е един от най-привлекателните имотни пазари в Германия. Евтините ипотечни кредити и растящият брой на жителите на града стимулират ръста на жилищния пазар. Населението на града расте с 50 хил. души на година и достига 3,6 млн. Това до голяма степен се дължи на млади професионалисти, които идват от чужбина – почти една пета от населението на Берлин се състои от граждани, родени в чужбина.

Сан Франциско

На трето място в класацията на Expert Market е Сан Франциско – дом на технологични гиганти като Apple, Airbnb, Google, Facebook, Twitter и Uber.

В Сан Франциско IT специалистите имат най-високите заплати в света, но те също така имат по-големи разходи за живот в града. Средната заплата е 137 хил. долара на година, сочат данни на Glassdoor към декември 2018 г. Но разходите за живот в Силициевата долина възлизат средно на 110 хил. долара на година, което е повече от всеки друг град в САЩ, показва анализ на Go Banking.

Сегментът на достъпните имоти в Сан Франциско преживява криза. По данни на Агенцията по планиране в града купувачите с ниски и умерени доходи могат да купят по-малко от една трета от построените имоти след 1990 г.

Остин

Четвърти в класацията на Expert Market е Остин. През 2016 г. CNBC определи града в Тексас като най-доброто място в САЩ за започване на бизнес.

Животът в Остин е почти два пъти по-евтин в сравнение със Сан Франциско. По данни на Go Banking Rate местно домакинства харчи около 55 хил. долара на година. Това е с 3 хил. долара по-малко от средната заплата в града и с 80% по-малко от доходите на местните IT специалисти.

Цените на имотите в Остин са с 60% над средното равнище в страната и растат стабилно в последните седем години. Местните брокери смятат, че тенденцията ще продължи в близко бъдеще, тъй като притокът на нови високоплатени IT служители гарантира търсене на жилищните имоти, а предлагането на пазара остава ограничено.

Тел Авив

Израелският град заема пето място в класацията на Expert Market. Според консултантската компания AT Kearney градът е световен лидер от гледна точка на гъстота на стартъпите на квадратен метър.

Основният двигател на цените на имотите в Тел Авив е растящият технологичен сектор. Това е най-скъпият град за живот в Израел. Цените на имотите в Тел Авив са с 30% над средните в Изаел.

Цената на квадратен метър в Тел Авив е намаляла с 9% миналата година. По данни на израелската бизнес медия Globes цените в града ще продължат да намаляват, тъй като притокът на чуждестранни инвестиции се свива, а обемът на строителството в града расте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още