IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Небостъргачи в Китай доминират сред десетте най-високи сгради в света

Небостъргачите се появяват в края на XIX век и се превръщат в символ на градския стил и могъщество

19:42 | 27.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

5. Lotte World Tower

Локация: Сеул

Височина: 555 м, етажи: 123

Година на завършване: 2017

Китай не е единствената азиатска страна, която заслужава суперлативи за небостъргачите си. Lotte World Tower в Южна Корея заема пето място в класацията.

Skyscrapercenter.com отбелязва, че планът на сградата е вдъхновен от традиционните корейски форми в изобразителното изкуство.

Властите в Сеул превърнаха небостъргача в многофункционална сграда с търговски площи, луксозен хотел, жилищни и офис площи. Той дори разполага с концертна зала и кафене на покрива. Сградата се използва и за организирането на зрелищно шоу с фойерверки.

Lotte Lotte

Lotte World Tower. Снимка: Ройтерс

4. Финансов център Ping An

Локация: Шънджън, Китай

Височина: 599,1 метра, етажи: 115

Година на завършване: 2017

Шънджън, още един двигател икономиката в Южен Китай близо до Хонконг, влиза в класацията с емблематичния си финансов център Ping An.

Това е много тънка сграда (съотношението широчина към височина е 1:10) с фасада от неръждаема стомана и стъкло, съобщава сайтът TheTowerInfo.com.

3. Makkah Royal Clock Tower

Локация: Мека, Саудитска Арабия

Височина: 601 метра, етажи: 120

Година на завършване: 2012

The Makkah Royal Clock Tower е най-отличителната структура в топ 10 и е първата от двете сгради в Близкия изток, които намират място в класацията.

Построена в оживения център на Мека до Голямата Джамия, кулата предлага възможности за подслон на набожните мюсюлмани, които пристигат на поклонение в града.

„Отговаряйки на името й, четири огромни часовника са монтирани близо до върха на кулата. Те държат рекорда както за най-големите, така и за най-високите часовници в света“, съобщава Skyscrapercenter.com.

2. Кулата в Шанхай

Локация: Шанхай, Китай

Височина: 632 метра, етажи: 126

Година на завършване: 2015

Въпреки че Китай доминира в класацията, нито един град в страната няма монопол. Едва ли е учудващо, че заможен Шанхай има най-високата сграда в Китай и втората по височина в света.

Видът на небостъргача е спиращ дъха с усуканата си, спираловидна форма, насочена към небесата. Той не е само за показ, а помага на сградата да устоява по-добре на ветровете в сравнение с традиционна правоъгълна форма.

Кулата в Шанхай включва магазини, ресторанти, офиси и хотели.

1. Бурж Халифа

Локация: Дубай

Височина: 828 м, етажи: 163

Година на завършване: 2010

Подобно на Дубай, Бурж Халифа задава ритъма от началото на XXI век. Смесвайки ислямски влияния с модерни, енергоспестяващи характеристики, Бурж Халифа „предефинира границите на възможното в планирането и инженеринга на супервисоки сгради“, отбелязва Skyscraper.com. Небостъргачът е свързан с масовата транзитна система на Дубай, което го прави едновременно красив и практичен.

Проф. Аугустин го нарича „едновременно вълнуващ и плашещ, не твърде значим от архитектурна гледна точна, но може би забележителен като свидетелство за волята и изобретателността на хората“.

бурж бурж

Бурж Халифа. Снимка: Ройтерс

Кули в развитие

Някои от небостъргачите в топ 10 вероятно няма да успеят да се задържат в класацията твърде дълго. Вече се работи по нови проекти, включително кулата Джеда в Саудитска Арабия, която се е прицелила във височина от 1000 метра.

Ако бъде завършена според плановете, тя веднага ще заеме първото място в подреждането.

Goldin Finance 117 (още една сграда в китайския град Тиендзин) трябва да бъде завършена през 2020 г. Със своите 596,6 метра тя ще заеме петото място в класацията, изваждайки Тайпе 101 от топ 10.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още