IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът спря устрема на имотните пазари в Милано и Сеул

Дневните продажби на жилища в южнокорейската столица са намалели с 90% от началото на март

16:44 | 14.03.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Giuseppe Aresu/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Giuseppe Aresu/Bloomberg News

Свиването е още по-рязко в гъсто населената столица Сеул, където дневният обем е намалял с 90% от 309 на едва 31 сделки.

„Бизнесът е замръзнал, тъй като много хора отлагат плановете си за преместване заради коронавируса или не са склонни да покажат дома си на непознати, страхувайки се от зараза“, казва местен брокер, цитиран от ChosunBiz.

Много агенции за недвижими имоти в централните части на Сеул затварят врати. „Дори възрастните хора от квартала, които наминаваха да си побъбрим, спряха да идват“, споделя брокер, пожелал да остане анонимен. Решението на южнокорейското правителство от декември да забрани отпускането на ипотечни кредити за луксозни апартаменти също не помага на бизнеса, допълва той.

По данни на южнокорейския стартъп за наеми Dabang наемите на едностайни апартаменти в университетски квартали в Сеул са намалели с 2% до 9% миналия месец спрямо януари, тъй като собствениците на имоти, приемащи студенти по програми за образователен обмен, не могат да намерят наематели в обичайно най-натоварения сезон за наемния пазар.

Моментът за навлизане в имотния бизнес в Южна Корея също не е добър, тъй като изискваните програми за професионално обучение за нови брокери са спрени за три седмици.

По отношение на бизнес имотите 2019 беше рекордна година за инвестиционните продажби в Сеул с обем на трансакциите от 16 трлн. вона (около 13,5 млрд. долара), сочат данни на консултантската компания CBRE. Прогнозите за 2020 г. остават неясни.

През последните дни епидемията от коронавирус в Южна Корея показва признаци на овладяване, но в сряда представители на местните здравни власти обявиха най-големия ръст на нови случаи на заболяването за един ден – 242, и откриването на голям брой заразени в кол център в Сеул.

Същевременно играчите на имотния пазар в САЩ до голяма степен са в режим на изчакване по отношение на последиците от коронавируса. Жилищният пазар в Ню Йорк вече показва първи признаци на забавяне, въпреки че март обичайно е най-натовареният месец от годината за имотните обяви в Манхатън. Наличностите от обявени за продажба имоти са нараснали само с 2,2% през първите девет дни на месеца.

„От началото на март потенциалните продавачи заемат изчаквателна позиция. Смятам, че вирусът е вероятната причина за това, те се колебаят да обявят имота си за продажба в този момент“, коментира Джонатан Милър от компанията Miller Samuel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 4 години
за другото може да си прав - ама черен лебед това не е, черен лебед по дефиниция е нещо друго и никой не може да го предвидиа това се е случвало вече, макар и не в глобални мащаби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 4 години
Пиша, от миналата година, че купона ще свърши 2020,та година. Бях сложил и дата, тя беше 13,Март,2020 та година. Всички прогнози са в темата "Какво поскъпване очаквате на недвижимите имоти". Напишете в търсачката на самата тема датата 13.Март.2020 година. След много подигравки, когато дойде деня Х, в България беше обявено извънредно положение, дори го обявиха на 13.Март,2020 г, някъде около обед, клонеше и към 13.00 часа. Разбира се нямаше начин/не се имам за пророк/, да позная и събитието. Никой не го очакваше, хората буквално се смееха и пееха, преди няколко месеца, кредитите се раздаваха,като семки, и всички взимаха щедро, подигравайки се на предупрежденията за идващата криза, не мислеха че могат да останат без работа. Коронавируса беше Черния Лебед, който покоси световната икономика, живота ни, всичко, с което сме свикнали в ежедневието ни. Пиша всичко това защото момента е исторически,фундамента е храната и здравето на хората, тухлите, златото, и акциите не се консумират пряко, и не задоволяват нужди от храна, вода, и не пазят от зараза. Настоящата ситуация, трябва да бъде пример, за всички и техните поколения, да се изгради култура,хората да не бъдат алчни, и да се стремят към умереност, да бягат от дългове, да се разпростират според чергата и възможностите си към настоящето, и да мислят винаги за черни дни. Бъдете здрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още