IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в имоти възприемат дефанзивна стратегия

Глобалните инвестиции в имоти са се свили с 5% през първото тримесечие, сочат данни на консултантска компания

12:00 | 17.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Засилване на дефанзивните стратегии

В опит да смекчат някои елементи на риск инвеститорите използват дефанзивни стратегии, като някои сектори усещат ползите.

„Въпреки че нищо не е сигурно в това безпрецедентно време, индустриалните имоти, многофамилните жилища и центровете за данни ще се възползват от важни фактори, които инвеститорите наблюдават в тази среда – стабилност на приходите, оперативен капацитет и гъстота на заетостта“, отбелязва Коглан. „Това вероятно ще е сред най-големите съображения за инвеститорите с дългосрочни инвестиционни хоризонти“, допълва той.

Инвестициите в индустриални имоти в света, които вече бяха един от най-силните сектори на недвижими имоти преди пандемията, са нараснали със 7% през първото тримесечие, тъй като инвеститорите са искали да се възползват от последиците от процъфтяващата електронна търговия.

„Пандемията вероятно ще ускори тенденциите на нарастващо проникване на онлайн търговията, разширяването на онлайн хранителните магазини и интегрирането на технологии в складовете“, казва Коглан.

Вирусът също така постави въпроси за наличностите, тъй като стотици хиляди клиенти и компании в света станаха жертва на недостига, предизвикан от паническото пазаруване и непредсказуемия ръст на търсенето.

Безпрецедентното търсене натовари снабдителните вериги, принуди компаниите да преосмислят колко наличности държат и как ги разпределят на базата си от клиенти. Докато правят това, търсенето на промишлени инсталации, доставки от последна миля и центрове за изпълнение на поръчки ще расте, като вероятно ще промени индустриалния пейзаж през идните десетилетия.

В същото време секторът на многофамилните жилища също се възползва от вниманието към по-дефанзивни стратегии, като инвестициите през първото тримесечие са били само с 1% под нивото от същия период на миналата година.

От 2010 г. насам инвестициите в глобалния сектор на многофамилните жилища са се увеличавали с 15,6% всяка година, превръщайки ги в един от най-бързо растящите класове имотни активи.

„Секторът на многофамилните жилища е смятан за един от по-устойчивите сектори, подкрепен от демографските промени през последните двадесет години“, казва Коглан. „Тъй като все повече хора се установяват в градовете, а площите и достъпността се превръщат в проблем, търсенето на изградени по поръчка домове под наем расте“, допълва той.

Секторът е съставлявал около 22% от общата глобална ликвидност през последните две години и става все по-търсен в региони извън Северна Америка.

В Япония, най-големия и зрял пазар на многофамилните жилища, инвестициите са достигнали исторически връх през първите три месеца на тази година, главно благодарение на придобиването от Blackstone на портфейл на стойност 2,7 млрд. долара от компанията Anbang през февруари, най-голямата имотна сделка на японския пазар в историята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
apartamenti
преди 3 години
Много реалистична статия! Благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още