IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на инвестициите в бизнес имоти в Европа през 2020 г. ще е краткотраен

Доходността от имоти на централни локации няма да претърпи същите корекции като след предишната криза, прогнозира консултантска компания

11:31 | 22.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Според Savills сегментът на многофамилните жилища вероятно ще излезе от кризата като един от най-силните класове активи. Търсенето на жилища, които са смятани за дефанзивен сектор, е стимулирано от нециклични фактори като урбанизация, свиване на домакинствата и растящи цени на жилищата. През април тази година 57% от европейските пазари, следени от компанията, са регистрирали стабилна инвестиционна активност в жилищния сектор.

Офисите на централни локации са смятани за доста устойчиви, въпреки че успешният експеримент с работата от вкъщи може да има значителни последици за имотните стратегии на компаниите в бъдеще. Въздействието на забавянето на икономиката върху търсенето от наемателите и наемите обаче ще стане ясно едва по-късно през тази година или през 2021 г.

Според Savills инвеститорите ще бъдат по-внимателни към секторите на търговията на дребно, ресторантьорството и хотелиерството, които бяха засегнати най-тежко от блокадата, както и към сектори, които разчитат на по-краткосрочни или гъвкави модели на наемни договори като гъвкави офиси и студентски жилища. Възможно е дейността по продажба и обратно наемане на имоти да бъде много по-застъпена през идните месеци като защитна стратегия на изпаднали в затруднение наематели за увеличаване на паричните потоци. Това може да създаде добри възможности в секторите на търговските площи, хотелиерството и ресторантьорството. Сделките без публично обявяване и съвместните дружества за подкрепа на финансирането на проекти също ще помогнат на обема от сделки в краткосрочен план.

Savills очаква местните инвеститори и международните фондове с добра мрежа от офиси в Европа да се съвземат най-бързо и да възобновят ударно активността за сключване на сделки. Заради ограниченията за пътувания азиатските инвеститори може да отсъстват известно време или да действат чрез европейски фонд мениджъри, където е възможна. Тъй като банките стават по-внимателни, компаниите за частни капиталови инвестиции ще имат конкурентно предимство.

„Недвижимите имоти все още са смятани за активи-убежища в смутни времена, а на фона на рекордно ниските лихви инвеститорите ще продължат да търсят качествен продукт с дългосрочен сигурен приход. През идните месеци повечето инвеститори ще продължат да търсят добри възможности, а сключването на сделки трябва да се възобнови с отмяната на мерките за блокада, съживяването на икономическата дейност и възобновяването на полетите. Сделките се трупат и сме уверени, че ще има ръст на активността по осъществяване на трансакции тази есен“, казва Оли Фрейзър-Луен от отдела за Близкия изток, Европа и Африка в Savills.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още