IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представянето на глобалната хотелска индустрия остава анемично

Нов ръст на случаите на коронавирус може да попречи на хотелите да се върнат към подобие на нормалност

21:44 | 28.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Yen Duong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yen Duong/Bloomberg

Усложнения в Европа

В Европа, която има относителен успех в овладяването на COVID-19, въпреки че се появява ново безпокойство, представянето на хотелите не отговаря на положителните тенденции, тъй като търсенето на пътувания остава неравномерно и води до двуцифрени спадове на повечето ключови показатели за представянето през юни.

В разгара на летния сезон много страни в Европа са зависими от разходите на туристите. Но забраната на ЕС за пътувания от някои страни, включително САЩ, води до затруднения.

Приходите от налична стая в региона са намалели с 94,6% на годишна основа, като средните цени са под сто евро, съчетани със спад на заетостта.

Задушаването на приходите от съпътстващи дейности е довело до срив на общите приходи от налична стая с 92% на годишна основа през юни. Оптимистичното е, че показателят е нагоре с 57% спрямо май, което вероятно е резултат от решението на много страни да отворят повторно икономиките си. За разлика от САЩ Европа регистрира месечен ръст на печалбата, като брутната оперативна печалба от налична стая е нараснала с 20% спрямо май. На годишна основа тя е намаляла със 115%.

Общите режийни разходи са нараснали с 8% на месечна основа, а разходите за труд са отбелязали минимален скок.
Брутната оперативна печалба от налична стая се е свила през второто тримесечие със 122% спрямо същия период на миналата година.

Близкият изток се обръща на юг

Близкият изток няма същия късмет като Азиатско-тихоокеанския регион и тенденциите в региона се приближават до тези в САЩ и Европа.

Макар че заетостта е била по-висока през юни в сравнение със САЩ и Европа, тя е намаляла с два процентни пункта спрямо май. Въпреки това номиналните цени са регистрирали ръст през същия период, което е довело до скромно повишение на приходите от налична стая с 2,3%.

Общите приходи от налична стая също са отбелязали скромен ръст през юни спрямо май от 5,3%, но са надолу с 55% от март насам. Малкият скок на общите приходи е бил подкрепен от увеличаването на приходите от храни и напитки, които са нараснали до двуцифрена сума в долари за първи път от март насам.

Неприятното за собствениците на хотели е, че печалбата не следва същата траектория. По подобие на САЩ брутната оперативна печалба от налична стая е намаляла с 43% през юни спрямо май. Това е стряскаща цифра, след като показателят беше на плюс, откакто за първи път се озова на негативна територия през април. През май брутната оперативна печалба от налична стая нарасна, но през юни е намаляла до -18,27 долара, най-ниското ниво за месец, регистрирано в региона от HotStats. Показателят е надолу със 140,6% на годишна основа.

Увеличаването на разходите е заличило ръста на приходите. Общите режийни разходи за налична стая са нагоре с 16,7% на месечна основа, а разходите за труд са се увеличили с 8,7%.

Подобно на останалите региони Близкият изток регистрира ръст на новозаразените с коронавирус, което кара някои страни отново да се връщат към блокадите. Пълна блокада ще бъде наложена в Ирак по време на празника Курбан байрам от 31 юли до 3 август. Това е вторият от двата големи ислямски празника, отбелязвани всяка година. Първият, Рамазан байрам, който се отбелязва два дни през май, стана причина за ръст на случаите, след като мерките бяха разхлабени.

Брутната оперативна печалба от налична стая през второто тримесечие е намаляла със 123,2% спрямо същия период на миналата година.

Hotstats очаква следващите месеци в най-добрия случай да са колебливи за хотелската индустрия. Докато пътуващите хора не придобият отново пълна увереност, което може да не се случи до намирането на ваксина, или не се стигне до рязък спад на новите случаи на коронавирус, хотелският сектор може да остане вял и да разчита на изобретателността си, за да се задържи на повърхността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още