IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преустройство на празните молове - решение на жилищната криза в Калифорния?

Щатът се нуждае от още 1,3 млн. достъпни жилища под наем, за да разреши жилищните нужди на населението си

13:14 | 23.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Според Гарсия съществуват три основни типа проекти, които може да бъдат преустроени по този начин – търговски улици в градски райони, често по протежението на съществуващи транзитни линии, бивши big-box обекти в покрайнините и празни терени, резервирани за бъдещо строителство. Изследователи са установили, че в крайградските зони има повече налични бизнес площи на човек, а това е възможност, която в съчетание с повече инвестиции в транзит може бързо да доведе до повече строителство в бързо растящи и диверсифицирани крайградски центрове, някои от които вече са свършили относително добра работа в изграждането на нови жилища.

В по-малък мащаб някои общини в Калифорния се заеха с превръщането на бизнес имоти в жилища наред с редица проекти на предприемачи. В Лос Анджелис наредба за адаптивно повторно използване, целяща превръщането на стари сгради в центъра като тавански помещения и заводи в апартаменти, е помогнала за добавянето на над 14 хил. жилища в града от 1999 г. насам. В Оукланд бизнес район беше превърнат в квартал със смесени функции, включващ нови жилища.

Според поддръжниците на подобни инициативи възможностите на тези законодателни предложения да разрешават наведнъж множество проблеми трябва да осигурят одобряването им в щат, който има нужда от строителството на жилища и се бори с бездомничеството. ДиСтефано също смята, че целеви инвестиции във вече гъстонаселени райони ще отговорят на климатичните и жилищни приоритети на новата администрация на Байдън.

Като кандидат за губернатор през 2017 г. Гавин Нюсъм обеща да построи 3,5 млн. нови жилища в Калифорния до 2025 г. Но изостава от графика, тъй като политическата реалност многократно осуетява усилията през последно време за увеличаване на жилищното строителство в Калифорния. Големият брой заинтересовани страни – служители, природозащитни групи, местните власти и жители, затрудняват много приемането на закони в подкрепа на жилищното строителство.

Кабайеро и Блум се надяват ситуацията да се промени при новия законодателен орган, но и двамата посочват редица потенциални пречки. Въпреки ползите от изграждането на жилища във вече урбанизирани и достъпни с градски транспорт райони, законопроектът на Кабайеро се сблъска с известна съпротива от страна на природозащитни групи, когато беше предложен за първи път миналата година. Блум също очаква законопроектът му да предизвика възражения, въпреки че включва ограничение за максималната височина на сградите, за да отговори на някои от оплакванията.

„Не искаме да разрушаваме характера на квартала, но не го и правим чрез строителството на нови жилища. Освен това трябва да балансираме приоритети, единият от които според мен е да помогнем на милионите калифорнийци, които не могат да стигнат до достъпно жилище“, казва Блум.

За градовете възниква проблемът и с приходите от данъка върху продажбите, който идва от бизнес имотите. В законопроекта на Кабайеро се посочва, че на преустройство трябва да подлежат само имоти, които са празни от три години. Той цели да предостави на властите в града повече инструменти за промяна на предназначението на малко използвана земя от гледна точка на приходите.

Мандатът на новия законодателен орган в Сакраменто започна едва през декември и Блум и Кабайеро трябва да внесат законопроектите си в комисия. Освен това има малки различия, които в крайна сметка трябва да бъдат изгладени – в законопроекта на Блум има изискване за достъпност на жилищата, а в този на Кабайеро е включена разпоредба квалифицираните и обучени служители да получават преобладаващото в щата заплащане.

Блум смята, че 2021 г. ще донесе повече действия в областта на жилищата. Ръководството на Сената в Калифорния вече обяви няколко законопроекта в тази насока и макар че работата в щата беше забавена заради засилването на притесненията за сигурността след атаката срещу Капитолия на 6 януари, той очаква темата да се превърне в голям приоритет в бъдеще. Зонирането не е магическото решение на проблема, но може да помогне за деблокирането на голям потенциал, казва Гарсия.

„Наистина се надявам да видим повече действия тази сесия, защото жилищната криза кара хората да напускат Калифорния, а това е много смущаващо. Това е нещо, което всички трябва да приемем сериозно“, отбелязва Блум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още