IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на новите жилища и продажбите в Китай намаляват и през януари

Строителните компании очакват увеличаване на продажбите на имоти около Лунната Нова година тази седмица

11:40 | 01.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на новите жилища в Китай са намалели през януари по-малко от предходния месец, показват данни на компания за анализи от частния сектор, публикувани във вторник. Те са признак за леко подобряване на нагласите на имотния пазар, пише Ройтерс.

Цените на новите жилища в сто града са намалели с 0,01% през януари спрямо предходния месец след спада от 0,02% през декември, сочат данните на China Index Academy, една от най-големите независими компании за имотни анализи в страната.

Секторът е изправен пред трудности, тъй като регулаторните ограничения за кредитирането, които бяха наложени през 2020 г., доведоха до спиране на плащанията от някои строителни компании по чуждестранните им дългове, което от своя страна предизвика вълна от разпродажби на облигации и акции на строителни компании и понижаване на кредитния им рейтинг.

През последните месеци властите в Пекин предприеха стъпки за възстановяване на стабилността в сектора, като намалиха лихвите по ипотечните кредити, предложиха субсидии и призоваха банките да предоставят надлежно кредитиране на строителните компании.

Сега Китай планира нови правила за улесняване на достъпа на строителните компании до така необходимите средства от предварителни продажби, намиращи се в доверителни сметки, и има планове за изключване на кредитите за придобиване на потиснати активи от регулаторните дългови ограничения.

Отделни данни, публикувани във вторник показват, че продажбите на имоти са продължили да намаляват през януари, като най-големите строителни компании отчитат най-рязък спад на сделките, предава Bloomberg.

Стоте най-големи компании в затъналия в дългове имотен сектор в Китай са регистрирали свиване с 39,6% на продажбите през януари спрямо година по-рано в сравнение със спада от 35,2% през декември, показват предварителните данни на China Real Estate Information Corp.

Продажбите на жилища намаляват от юли миналата година насам, тъй като доверието на купувачите отслабна по време на ликвидната криза, която разтърси индустрията след ограниченията за прекомерното кредитиране.

Перспективите пред имотния пазар не са положителни, а продажбите може да продължат тенденцията за намаляване през идните месеци, отбелязва China Real Estate Information.

Строителните компании ще се надяват, че празненствата около Лунната Нова година тази седмица ще стимулират сделките. Празничният период обикновено е добър за продажбите на жилища, тъй като хората се връщат в родните си градове и имат време да оглеждат имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още