IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световният пазар на центрове за данни се задъхва от бързия ръст на търсенето

Секторът става все по-малко алтернативен и традиционни инвеститори в имоти също навлизат на него

10:30 | 13.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Световната интернет индустрия расте експоненциално в последните няколко десетилетия, стимулирана от растящия брой приложения и широкото възприемане във всеки аспект от работата, игрите и живота. Количеството данни също нараства експоненциално, особено в последните десет години. Броят на интернет потребителите в света се увеличава с 8% на година, а създаването на данни расте още по-бързо със средно 32 на сто на година за същия период, движено от по-напредналите технологии и увеличаването на потреблението на човек от населението. Всичко това води до ръст на търсенето на центрове за данни, пише онлайн изданието Property-Magazine International.

В рамките на сектора на центровете за данни особено силно е търсенето на хипермащабни центрове за данни под формата на големи обекти, които се грижат за потребителите с много големи изисквания за капацитета, включително доставчици на облачни услуги и технологични компании. Приходите на световните хипермащабни доставчици на облачни услуги се удвоиха от 2019 до 2021 г. и според прогнозите ще продължат да растат с над 30 на сто на година.

На фона на бързия ръст на търсенето световният пазар на центровете за данни не успява да е в крак, като общият капацитет е нараснал само с 20 на сто на година от 2016 до 2021 г. до 12 700 мегавата. В момента предлагането нараства по-бавно, като според прогнозите то ще се увеличи с още 13 на сто на година в идните три години с внимание върху съществуващите хъбове с центрове за данни като Северна Вирджиния, Лондон и Сидни.

Освен на икономическия растеж и растящото потребление, големите хъбове за центрове за данни трябва да отговарят и на редица критерии като наличие на енергия, съществуващи облачни операции и свързаност с оптичната мрежа, пише консултантската компания Cushman & Wakefield.

Въпреки силните структурни попътни ветрове редица фактори продължават да създават големи предизвикателства за сектора. Рисковете от остаряване и загуба на стойност са на предни места заради бързото развитие на технологиите както по отношение на хардуера, така и на центровете за данни. Технологичният напредък при хардуера води до по-голяма ефективност в използването на сървърите благодарение на нарасналия капацитет за съхранение на данни и скоростта на изчисленията, а промените в технологиите за охлаждане ще доведат да промяна в дизайна на центровете за данни. Двигатели, свързани с устойчивото развитие, също водят до спешна необходимост от намаляване на въглеродните емисии в гладния за енергия сектор, като енергията от възобновяеми източници и ефективното потребление на енергия са смятани за важни решения от операторите.

Въпреки това интересът на инвеститорите към сектора нараства, особено с развитието на дигитални стратегии, съсредоточени върху дигитални активи и инфраструктура за обезпечаване на бъдещето на портфейлите им. А обемът от сделки със съществуващи активи се удвои в последните две години. Наред с големи оператори на центрове за данни като Digital Realty и Equinix, които придобиват по-малки конкурентни, секторът постепенно става все по-малко алтернативен, а компании за частни капиталови инвестиции, държавни фондове и традиционни инвеститори в имоти също си създават експозиция към него.

Cushman&Wakefield очаква продължаващият напредък на технологии като 5G, интернет на нещата и нарастващото възприемане на облачни технологии да продължат да стимулират търсенето на центрове за данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още