IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителната продукция в ЕС и еврозоната отново се връща към ръст през май

Гражданското и инженерното строителство се е представило значително по-добре от сградното на месечна база

12:56 | 20.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: unsplash.com</em></p>

Снимка: unsplash.com

Строителната продукция в еврозоната се е разширила с 0,4% през май на месечна база, а в Европейския съюз – с 0,8%, сочат първи сезонно изгладени данни на европейската статистическа служба Евростат.

Спрямо май 2021 г. строителството е нараснало с 2,9% в еврозоната и с 3,8% в ЕС.

На месечна база гражданското и инженерното строителство се е представило значително по-добре от сградното както в еврозоната, така и в ЕС. В зоната с единна валута инфраструктурното строителство е нараснало с 2,3% при спад на сградното от 0,3%, а в ЕС ръстът е от 2,8% при увеличение на сградното от 0,4%.

Сред страните членки, за които са налични данни, най-голям месечен ръст на строителната продукция отчита Швеция (6,2%), Унгария (5,9%) и Словения (5,8%). Спадове бележат единствено Испания (-1,5%) и Финландия (-0,6%), а в България е отчетен ръст от 1,9%, продължавайки тенденцията на стабилно разширяване.

На годишна база обаче се наблюдава обратна тенденция. Сградното строителство в еврозоната се е увеличило с 3,1%, а гражданското и инженерното – с 2,5%. Що се отнася до ЕС като цяло, регионът отчита ръст от съответно 3,9% и 3,3% на двата сектора.

Словения бележи най-забележително увеличение на строителната продукция на годишна база – цели 30,2%. Тя е следвана от Полша (10,7%) и Унгария (9,9%). Спадове отново отчитат само две държави – Испания от -8,2% и Германия от -2,0%. България бележи ръст от 5,8%, възстановявайки се от спада от 2,3% предишния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още