IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офис секторът в Лондон е изправен пред рестарт заради силен спад на продажбите

Скок на основната лихва в страната прави кредитирането по-скъпо за разчитащите на заеми купувачи

11:48 | 25.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: unsplash.com</em></p>

Снимка: unsplash.com

Продажбите на офиси в Лондон са намалели силно, а стойността им се ревизира надолу, след като нарастващите лихвени процент и опасенията за рецесия предизвикват най-голямото „рестартиране“ от финансовата криза насам, посочва BNP Paribas.

Проучване на френската банка показва, че скокът на основния лихвен процент от 0,1% до 1,25% за последните осем месеца е охладил сектора, който бе напът да отбележи най-бързото си начало на годината – и заплашва стойността на офис пространството, притежавано от големи институции като пенсионни фондове.

Като цяло инвеститорите са излели 8,1 млрд. паунда в офиси в Лондон през първите шест месеца на тази година, което е най-голямата сума за полугодие от 2007 г. насам.

По-голямата част от този поток сделки беше през първото тримесечие. Оттогава насам купувачите се отдръпват и искат отстъпки, които да отразяват новата, по-трудна икономическа среда.

„Виждам това повече като рестартиране, отколкото като смущение“, казва Етиен Пронге, главен изпълнителен директор за Великобритания на имотното подразделение на BNP. „Последното рестартиране, което имахме, беше финансовата криза. Brexit не беше такова, Covid се усещаше така, но не беше“, допълва той.

През годината след финансовата криза от 2007 г. секторът на офис пространството в Лондон се срина и капиталовата стойност спадна с над 25%.

sdsdsfsd sdsdsfsd

„Всички са изненадани от скоростта" на увеличението на лихвите, добавя Пронге. „Ако [продавате офис] на отворения пазар, сега преследвате пазара надолу“, допълва той.

Цените вече започват да се понижават из столицата, тъй като растящите лихви изтласкват зависими от кредити купувачи извън пазара, казва Дейвид Кемп, главен изпълнителен директор на Stanhope, водеща строителна компания в Лондон, която стои зад една от най-големите офисни сделки за тази година – покупката за 300 млн. паунда на блок в лондонското Сити в съдружие с канадския фонд Cadillac Fairview през март.

Кемп казва, че офисите, които са влезли на пазара едва преди няколко месеца, сега се предлагат с отстъпка от около 10%, за да се стигне до продажба.

Някои продавачи ще бъдат принудени да излязат на пазара, защото не могат да рефинансират ипотеките, договорени преди 4-5 години, когато разходите за заеми бяха по-ниски, предупреждава Пронге.

„Ще бъде много болезнено. За всички, които доближават до 5-годишния срок за предоговаряне, дългът ще струва двойно повече“, казва той.

„Върхът на пазара бе в края на миналата година“, добавя той.

Анализатори на Bank of America миналия месец прогнозираха спад на оценката за дузина европейски компании за отдаване на офиси под наем, които следи, включително лондонски наемодатели като British Land, Workspace и GPE.

Стойността на офисите вероятно ще спадне с 12% през следващите 18 месеци, заяви BofA, защото „разходите за заеми в момента са значително по-високи от доходността по инвестициите – ситуация, която не е виждана от 2007 г. насам“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още