IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street си потрива ръцете за Twitter

Социалната мрежа ще се осмели да излезе на борсовия паркет

10:20 | 13.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Twitter се осмели да стане публично дружество. Компанията от Сан Франциско последователно съобщи чрез туит, че е подала поверително заявление за нова емисия до американската Комисия за ценните книжа и борсите (Securities and Exchange Commission – SEC). „Подадохме поверително формуляр S-1 в американската комисия за ценни книжа за първоначално пускане на наши акции на борсата", се казва в туита. Но повече подробности Twitter не споменава.

При подаване на такива поверителни формуляри първоначално кандидатите за дебют на фондовия пазар не са длъжни да публикуват финансови данни. Twitter може да ги държи за себе си дотогава,  докато компанията не вижда по-ясни перспективи за IPO и не се приближи до целевата дата. Само малко преди т. нар. роудшоу за инвеститорите трябва да бъдат дадени и детайлите.

Въпреки това кандидатът трябва да отговаря на определени критерии. Те включват приходи до 1 млрд. долара. Според агенцията за пазарни проучвания Emarketer Twitter е на път да генерира приходи от 583 млн. долара през тази година.

Чрез поверителната комуникация Twitter може на спокойствие да изясни всички въпроси по темата с комисията по ценни книжа. Това може да предпази компанията и инвеститорите ѝ от неприятни изненади. Така например SEC критикува публично счетоводното представяне в проспекта на портала за сделки и групови намаления Groupon, наричайки го „твърде творческо“. Това доведе до негативни заглавия и в крайна сметка до корекция на цифрите.

"Това означава, че те имат нещо за криене", казва анализаторът от Global Equities Research Трип Чаудри по повод на поверителното заявеление. "Ние не знаем как компанията се справя в продължение на две години. Това поставя надеждността на ръководството под въпрос".

"Голям успех" за IPO-то обаче очаква инвеститорът Лу Кернер. Той се позова на огромния растеж на Twitter и "Любовната история", която пламти между пазарите и социалните мрежи.

Както отчитат американските медии, в Силициевата долина редица компании избират именно поверителния начин на комуникация с комисията. Но това е първият път, в който компанията оповестява тази стъпка публично, пише известният технологичен сайт  All Things D.

Анализаторът Макс Волф от Greencrest Capital приема, че още през през текущата година услугата ще стане печеливша. За това също ще допринесе и разширяването на възможностите за маркетинг в Twitter. За по-голямо влияние на компанията може да се погрижи и решението на SEC, с което тя позволява на компаниите да разпространяват важна информация, като тримесечните си данни, чрез комуникационната платформа на Twitter Inc.

Но до действителното IPO може да минат месеци - и в крайна сметка то може дори да се отмени. В следващите месеци участващите банки първо ще проучат инвеститорското търсене на акции на Twitter, а в самия край ще се определи и цената.

В процеса се очаква да участват всички големи именити банки на Wall Street. Според информирани източници водещ поемател ще бъде Goldman Sachs. Без съмнение обаче за участващите финансови институции IPO-то на Twitter ще се отплати доста добре. Ако Twitter пусне само десет процента от акциите си на фондовата борса, банките заедно могат да получат до 50 млн. долара, както е видно от изчисленията на Freeman & Co.

Само преди няколко дни Twitter се подсили с придобиването на онлайн рекламна фирма. В мултимилионното придобиване платформата купува MoPub, която помага на компаниите да пускат реклами в мобилни приложения. Именно рекламният бизнес на смартфони и таблети бе слабото място на Facebook по време на IPO-то му през май 2012 г.

През последните месеци многократно излизаха спекулации за предстоящото IPO на Twitter. Въпреки това катастрофалното IPO на Facebook преди година може би е изглеждало обезсърчително за компанията. Курсът на акциите на най-голямата в света социална мрежа се срина от засенената от премеждия  емисия. Но сега инвеститорите възвърнаха доверието във Facebook, а в четвъртък курсът достигна нов връх. Това може да бъде и стартовият сигнал за появата на Twitter на дансинга.

Още кратки водещи корпоративни новини вижте във видеото на Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още