IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг се оплака на Обама от Националната агенция за сигурност

Американското правителство би трябвало да е първенец в интернет, а не заплаха, заяви шефът на Facebook

11:30 | 14.03.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Барак Обама и Марк Зукърбърг на среща в централата на Facebook в Калифорния през 2011 г. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Барак Обама и Марк Зукърбърг на среща в централата на Facebook в Калифорния през 2011 г. Снимка: архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Facebook Inc. Марк Зукърбърг заяви, че се е обадил на президента на САЩ Барак Обама, за да изрази възмущението си от шпионските действия на правителството.

„Американското правителство би трябвало да е първенец в интернет, а не заплаха“, написа той в страницата си в социалната мрежа, цитиран от Businessweek. „Те трябва да са много по-прозрачни в действията си или хората ще вярват и на най-лошото.“

Коментарите на Зукърбърг идват след твърдения, че щатската Национална агенция за сигурност (NSA) се е представяла за Facebook, за да получи достъп до компютрите на потребители, които иска да шпионира. Това става ясно от документи, представени от бившия сътрудник на агенцията Едуард Сноудън на новинарския сайт The Intercept.

Това беше поредното от серия разкрития на надзора, упражняван от правителството, която накара Facebook, заедно с Google Inc., Apple Inc. и други компании да призоват САЩ да разкрива повече информация за държавните заявки за данни на потребители.

„Криптираме комуникациите, използваме сигурни протоколи за трафик, поощряваме хората да използват множество различни начини за доказване на самоличност и помагаме да се оправят проблеми, които откриваме в услугите на други хора“, казва Зукърбърг. „Когато нашите програмисти работят неуморно за подобряване на сигурността, ние си представяме, че ви защитаваме от престъпници, а не от собственото ни правителство.” 

Кейтлин Хейдън, говорител на националния съвет за сигурност на Обама, е потвърдила, че е проведен разговор между Зукърбърг и президента, но е отказала да предостави подробности.

В свое изявление вчера от NSA заявиха, че е „неточно“ да се твърди, че агенцията се е представяла за Facebook или за други сайтове.

„NSA използва техническите си възможности единствено в подкрепа на законни разузнавателни операции в чужбина, като всички те трябва да се изпълняват в строго съответствие с пълномощията й“, се посочва в него. „NSA не използва техническите си възможности, за да се представя за сайтове на американски компании. Нито пък NSA се насочва към който и да било потребител на глобалните интернет услуги без подходящите правни пълномощия. Твърденията за безразборно ползване на компютри са просто лъжливи.“

Зукърбърг, който е на 21-во място по богатство в света според класацията на Bloomberg, е все по-политически ангажиран, като заема позиции по различни теми - от образованието в Ню Джърси до развитието на инфраструктурата в Африка. Той е правил дарения за кандидати и на Демократическата, и на Републиканската партия, и създаде групата Fwd.us, която лобира за промени в щатската имиграционна политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 0
Internet
преди 10 години
лелеле, какво демократично нещо - пускат ти вирус от NSA а ти си мислиш че е гаджето във фейсбука
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още