IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yandex е продала свои акции от Facebook

По актуални цени пакетите, реализирани през 2013 и 2014 г., са на стойност 8,1 млн. долара

15:25 | 07.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Yandex е продала свои акции от Facebook

Руската интернет компания Yandex, която управлява най-голямата търсачка в Русия, е продала 142 500 свои акции от най-голямата социална мрежа в света Facebook, се казва в изявление на компанията.

Трансакциите са се състояли през 2013 г. и 2014 г. Според текущата стойност на акциите на Facebook, стойността на сделката се оценява на 8,1 милиона долара, предава Итар-Тасс.

Yandex е руска интернет компания, която е собственик на най-популярната търсачка и уеб портал в Русия. Главните акционери в нея са основателят и главен изпълнителен директор Аркадий Волож и инвестиционната компания Baring Vostok Capital Partners. Пазарната капитализация на Yandex, която се търгува на Nasdaq, е в размер на 9,7 млрд. долара.

Yandex набра 1,4 млрд. долара от първично публично предлагане в Ню Йорк през май 2011 г. Акциите поскъпнаха със 70% оттогава, благодарение на бума в приходите от онлайн реклама в страната, която е най-големият интернет пазар в Европа по брой потребители.

В началото на годината руската интернет група подписа споразумение с Facebook за достъп до съдържание от социалната мрежа, чрез което допълнително ще подобри резултатите от търсенето й. Става дума за постовете, статусите на потребителите и коментарите под тях. Профилите и постовете, които са с опция „private”, няма да се появяват при търсене.

Този ход ще помогне на Yandex да подобри резултатите от търсенето и да увеличи трафика към Facebook от Русия. От руската компания не разкриха подробности за цената на сделката, но най-различни източници твърдят, че тя не се е осъществила в парично изражение.

Пейзажът при социалните мрежи в Русия се доминира от местни играчи, като Вконтакте, акционер в която е руската интернет холдингова компания Mail.ru, докато Facebook е четвъртият най-популярен сайт в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още