IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook "отмъкна" шефа на PayPal

Дейвид Маркъс ще бъде вицепрезидент на социалната мрежа с пряка отговорност за Facebook Messenger

10:14 | 10.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	От Маркъс се очаква да разработи бизнес модел за Facebook Messenger. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

От Маркъс се очаква да разработи бизнес модел за Facebook Messenger. Снимка: архив Ройтерс

PayPal загуби главния си изпълнителен директор. Дейвид Маркъс ще напусне поста си от 27-и юни, обявиха от компанията.

41-годишният мениджър ще започне работа във Facebook. В социалната мрежа той ще е вицепрезидент и ще отговаря за дейността на услугата за кратки съобщения Facebook Messenger. Досегашната позиция на Маркъс в PayPal ще се изпълнява временно от главния изпълнителен директор на компанията-майка Ebay - Джон Донахю.

От Маркъс се очаква да разработи бизнес модел за Facebook Messenger, предава Bloomberg.  Безплатната услуга бе отделена в отделно приложение и има около 200 млн. потребители.

Милиардната сделка за WhatsApp няма да е в компетенциите на Маркъс, заяви Facebook. Припомняме, че в средата на февруари компанията обяви придобиването на услугата за кратки съобщения за 19 млн. долара. 

Маркъс е начело на услугата за плащания от две години и насочи бързо растящото подразделение към предложения за мобилни устройства. Именно в тази област навлиза все по-агресивно и Facebook и залага все повече на рекламни приходи от смартфони и таблети.

PayPal е част от онлайн търговеца Ebay и през миналата година е генерирала 41% от общите приходи на компанията. По този начин със своите 148 млн. активни потребители PayPal се счита за централната опора на Ebay.

Маркъс работеше за Ebay от 2011 г. и през следващата година бе назначен за шеф на PayPal. Facebook нарича мениджъра „признат лидер в технологичната индустрия“.

Самият Маркъс пише на стената си във Facebook, че лично Марк Зукърбърг го е спечелил за новата задача. Позицията му в PayPal все повече се е превръщала в чиста мениджърска задача. Затова от известно време се е замислял за сменяне на работата и поемане на задачи, които са по-близко до развитието на нови продукти.

Зукърбърг го убедил да се присъедини към социалната мрежа с визията си за услугите за съобщения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още