IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook се е отказал от план за изстрелване на свой сателит

Основната причина за отказа на най-голямата социална мрежа в света е високата цена от поне 500 млн. долара

10:12 | 10.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Операторът на най-голямата социална мрежа в света Facebook Inc. се е отказал от свои тайни планове за разработка на сателитен интернет чрез изцяло собствени средства, който би струвал на компанията около 500 млн. долара. Това предава обичайно добре информираният блог The Information, позовавайки се на свои източници. 

От проекта се е очаквало да докара достъпни интернет услуги в отдалечени части на света. Първоначалната оценка на разходите е в размер на 500 млн. долара. Цената обаче в крайна сметка се оценява като твърде висока от мениджмънта, дори за да се обяви проекта публично.

Според информацията Facebook е искал да изстреля свой собствен сателит в геостационарна орбита, който е трябвало да снабдява една дузина страни с интернет данни. Двамата източника на The Information, от които единият работи по проекта, смятат, че въпреки това е все още възможно Facebook да наема сателит за осъществяването на този проект.

Със своя  Internet.org Facebook се застъпва между другото за световна наличност на мрежата. С партньори оператори компанията създаде приложение, което изключва някои определяни като основни услуги, включително Facebook и неговия Messenger, от квотите за данни. Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг дори вече спомена за подобна възможност за изстрелване на сателит във връзка с Internet.org и Facebook Connectivity Lab. Според сегашната информация обаче не е ставало дума за сега спряния проект.

Но не всички планове на Facebook за развиващите се пазари са свързани непременно с Internet.org. Така например представеното през миналата седмица приложение за Android Facebook Lite не е свързано с тази инициатива. Facebook Lite е под 1% от размера на основното приложение на социалната мрежа и е създадено да работи дори в региони, в които интернет връзката е слаба, а трафикът е ограничен.

Постоянно има спекулации и за плановете на Facebook да доставя интернет чрез безпилотни самолети (дрони). По време на своя реч на MWC 2015 г. обаче Зукърбърг шумно заяви, че това е надценено: „Хората обичат да говорят за това, защото това е секси. Но това е само незначителна част от това, което наистина се случва. 90 на сто от хората днес вече живеят в обсега на мрежата".

Междувременно през май група от 67 организации за защита на личните данни се изказа в отворено писмо до Марк Зукурбърг срещу проекта Internet.org. „Опасяваме се много, че достъпът на по-бедните хора може да се интерпретира като оправдание за нарушаване на мрежовата неутралност. Ние също преследваме целта да дадем достъп до мрежата на двете трети от човечеството, които не разполагат с бърз интернет, при това напълно, без разлика на лицето или произхода му“, пише в писмото.

Сред конкурентите на Internet.org са проектите на Google Titan (също за интернет чрез сателити), Link (за Африка) и Loon, който трябва да снабдява отдалечени региони с интернет чрез балони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още