IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още главоболия за Facebook заради промените в политиката на WhatsApp

Двама индийски студенти започнаха съдебен спор с компанията, искайки тя да върне старите правила

15:37 | 20.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Двама индийски студенти отправят правно предизвикателство към Facebook, настоявайки тя да отмени промените в политиката си за поверителност на данните в WhatsApp, защото те нарушават правата на милионите потребители на чат приложението, пише Bloomberg.

Карманя Синх Сарин и Шрея Сетхи са започнали съдебен спор в обществен интерес във Върховния съд в Делхи с искане за премахване на последните актуализации на политиките на притежаваната от Facebook услуга за изпращане на съобщения. Те искат съдът да разпореди на правителството да създаде насоки за чат приложенията, така че личните данни на потребителите да не са изложени на риск.

Двама съдии, разглеждащи петицията, са призовали WhatsApp, Facebook, индийското правителство и местния телекомуникационен регулатор да направят писмени изявления за съда.

WhatsApp промени политиката си за споделяне на данни с Facebook, с което позволява таргетирани реклами и изпращането на съобщения до потребителите от различни компании. Делото, заведено от двамата индийци, идва след подобни призиви към Facebook по целия свят, като Европейският съюз и Американската федерална търговска комисия проучват дали потребителите са били заблудени. В Германия дори заплашват да съдят компанията.

WhatsApp твърди, че промените, обявени миналия месец, съответстват на закона и дават възможност на потребителите да реагират, дори им позволяват да спрат споделянето на данни с Facebook. От компанията не са отговорили веднага на запитването за коментар по случая.

В рамките на кратко изслушване пред съда в Делхи миналата седмица WhatsApp заяви, че не възнамерява да споделя друго потребителско съдържание с Facebook освен имена и телефонни номера. От компанията заявиха, че ползването на приложението е доброволно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още