IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook е била наясно с проблемите на корпоративната си култура

Бележка от 2016 г., написана от един от директорите, показва, че той е предупредил за редица проблеми, които могат да настъпят

08:55 | 30.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Вътрешен документ от 2016 г., написан от директор на Facebook и свързан с културата на компанията да расте на всяка цена, обяснява негативните последствия от това върху социалната мрежа – като посочва дори опасността от смъртни случаи и терористични атаки. Но всичко това не е било достатъчно силна причина, за да се откаже Facebook от целта си да свързва хората един с друг, пише в свой анализ Bloomberg.

Социалната мрежа прекара последната година, отговаряйки на редица кризи, включително разпространяването на дезинформация, манипулация, видеа с насилие, расистко съдържание, а през последните седмици и скандал с опазването на личните данни. Във всеки от случаите компанията отговори, като посочваше, че ще разгледа проблема и ще се коригира, така че да е по-добра в бъдеще.

В бележката, с която разполага Buzzfeed News, наречена „The Ugly”, дългогодишният директор Андрю Босуърт обяснява, че Facebook вярва, че си заслужава да поема рискове, за да расте, и това е така заради по-голямата цел – да свързва хората по целия свят.

„Ето защо всяко нещо, което правим в името на растежа, е оправдано“, пише Босуърт. „Всички съмнителни практики за импротиране на контакти. Всичко, което помага на хората да останат по-лесно откриваеми от приятели. Цялата работа, която вършим, за да вкараме повече комуникация. Работа, която вероятно ще трябва да свършим и в Китай някой ден“.

"Това може да е лошо, ако има негативно влияние. Може да коства човешки живот, ако някой бъде изложен на насилие. Може някой да умре в терористична атака, координирана в нашите инструменти“, допълва директорът.

В отговор Босуърт заяви днес в Twitter, че не е бил съгласен с всичко това, когато е публикувал текста, нито е съгласен с него сега. По думите му той се е опитвал да хвърли повече светлина върху въпроси, които са неприятни за обсъждане, но са ключова част от изграждането на продуктите.

Във втори туит Босуърт отговори на въпроси за това защо е написал бележката, като каза, че тя е „имала за цел да бъде провокативна. Това беше едно от най-необичайните неща, които съм писал вътре в компанията и последвалото разискване на въпроса помогна за оформянето на нашите предложения по-добре“.

В резултат от изтичането на този вътрешен документ главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че според него Босуърт е талантлив лидер, който казва много провокативни неща.

„Това беше едно от тези, с които повечето хора във Facebook, включително и аз, категорично не се съгласихме. Никога не сме вярвали, че целта оправдава средствата“, обяви Зукърбърг. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още