IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook: Китайски хакери са се опитали да шпионират уйгурски дисиденти

В част от случаите злонамерен софтуер е бил прикачен към определени уебсайтове

12:17 | 25.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Facebook разкри добре подготвена шпионска кампания, проведена от китайски хакери, които са се опитали да подмамят проуйгурски активисти и дисиденти по целия свят да изтеглят злонамерен софтуер, който да позволи наблюдение на техните устройства, пише Financial Times.

Разкритията се появяват, след като Съединените щати и техните съюзници изразиха нарастващата си загриженост относно китайските репресии над 1 млн. уйгури в Синдзян. Политици от цял свят определят случващото се в тази област като „геноцид“.

Операцията, която Facebook приписва на известна китайска хакерска група, е създала фалшиви версии на новинарски сайтове, популярни сред уйгурските общности, и е прикачила зловредния софтуер към тях. Потребителите, които са кликвали върху сайтовете, са свалили неволно въпросния софтуер, който е дал достъп на хакерите до техните устройства.

В други случаи хакерите са скрили софтуера в определени страници на уебсайтове, често посещавани от целите на атаката, както и в зловредни приложения, които са създали във фалшиви версии на магазини за приложения.

Facebook твърди, че броят на целите е бил „под 500“ по целия свят, но не може да каже колко от тях са станали жертва на атаката.

Жертвите са предимно уйгурски дисиденти, журналисти и активисти от Синдзян, които в момента са базирани извън Китай, в страни като САЩ, Турция, Казахстан, Канада, Австралия и други.

Фалшивите акаунти във Facebook, представящи се за журналисти, студенти, активисти за правата на човека и други членове на общността на уйгурите, са използвани за споделяне на линкове към злонамерени сайтове и приложения, обяви социалната мрежа и допълни, че е открила доказателства, че кампанията продължава от 2019 г.

„Тази дейност има отличителните белези на добре финансирана и продължителна операция, като същевременно прикрива кой стои зад нея“, обяви Facebook, посочвайки, че китайската хакерска група Earth Empusa, или Evil Eye, е отговорна. Не е ясно дали групата е подкрепена от китайското правителство.

Съединените щати, Европейският съюз и Канада тази седмица координираха налагането на санкции срещу няколко представители на Китайската комунистическа партия за ролята им в репресиите на уйгурите в Синдзян. Този ход показва нарастващата загриженост на Запада за огромните лагери за задържане на хора в северозападната провинция.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен определи репресиите като „геноцид“, а администрацията на Джо Байдън подчерта, че ще заеме твърда позиция срещу Пекин по въпроси, свързани с правата на човека, включително потенциалните престъпления в Синдзян.

Канадският и нидерландският парламент също приеха резолюции, деклариращи, че Пекин извършва „геноцид“. От Вашингтон дори се чуха призиви за бойкотиране на Зимните олимпийски игри, които трябва да се проведат в Китай през следващата година, освен ако Международният олимпийски комитет не премести събитието другаде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още