IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook загуби новата битка за раздробяването си

Съдия реши, че Федералната търговска комисия може да заведе иска си срещу придобиването на WhatsApp и Instagram

09:39 | 12.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Искът на американския регулатор за защита на конкуренцията, с който правителството възнамерява да разбие Facebook на по-малки части, беше приет от съда във Вашингтон при втория опит. През миналото лято съдия Джеймс Боасбърг отхвърли първата версия, като се позова на недостатъчна аргументация. В променения иск той вече смята обвинението в нелоялна конкуренция за много по-обосновано, както стана ясно от съдебните документи, публикувани във вторник. Съдията също така отхвърли искането на Facebook за прекратяване на делото, тъй като ръководителят на Федералната търговска комисия (FTC) Лина Хан била пристрастна, предава Bloomberg. 

Комисията обвинява Facebook в монополно положение на пазара на онлайн мрежи. За да защити този монопол по нечестен начин, Facebook била купила и услугата за чат WhatsApp и платформата за снимки Instagram. Поради това регулаторът настоява придобиванията да бъдат отменени. Производството вероятно ще отнеме години.

Първоначалната жалба беше подадена през декември 2020 г. в края на мандата на тогавашния президент Доналд Тръмп, но беше изменена под ръководството на новия ръководител на FTC Хан, която беше назначен от неговия наследник Джо Байдън.

По искане на съдията FTC предостави повече аргументи в изменената жалба, за да докаже монополното положение на Facebook. Агенцията разчита основно на тенденциите в броя на потребителите, както и на анализи на времето, което хората прекарват в платформата. „Този път FTC си е написала домашното", пише съдията.

Същевременно в жалбата FTC се опитва ясно да очертае пазара на социалните мрежи. Според жалбата социалните мрежи са платформи, чрез които потребителите поддържат контакт с приятели и семейство и споделят публикации и преживявания в общо пространство. Въз основа на тази дефиниция FTC разглежда Twitter, YouTube и видеоплатформата Tiktok, например, в други категории, тъй като те са насочени повече към използването на съдържание, отколкото към лични връзки.

Съдията отхвърля и аргумента на Facebook, че Лина Хан е трябвало да си направи самоотвод от участие в решението на комисията за повторното подаване на иска, което беше взето по партийна линия с 3-2 гласа. Компанията твърдеше, че Хан, която е водещ прогресивен критик на големите технологични концерни, не може да бъде безпристрастна и че преди да постъпи на работа в комисията, е отсъждала, че компанията е нарушила закона.

„Въпреки че Хан несъмнено е изразявала възгледи за монополната власт на Facebook, тези възгледи не предполагат онзи тип "рязане", основано на лична неприязън или финансов конфликт на интереси, който е дисквалифицирал прокурорите в миналото", пише съдия Боасберг, цитиран от Wall Street Journal.

Комисията подаде първия вариант на иска си, преди Хан да се присъедини към органа, а съдията заяви, че няма причина да се смята, че по-късно гласуваното от нея признаване на иска „се основава на нещо друго освен на убеждението ѝ в основателността на твърденията. Подобно поведение не налага отвод“.

Съдията обаче застана на страната на Facebook по друг въпрос, като постанови, че FTC не може да продължи да обвинява Facebook, че е възпрепятствал взаимодействието на своите услуги с тези на други разработчици, тоест пречил е на разработчици на приложения от трети страни да получат достъп до платформата на Facebook.

Говорител на Meta заяви, че решението стеснява обхвата на делото на FTC. „Убедени сме, че доказателствата ще разкрият фундаменталната слабост на твърденията“, каза говорителят. „Нашите инвестиции в Instagram и WhatsApp ги превърнаха в това, което са днес. Те са полезни за конкуренцията и за хората и бизнеса, които избраха да използват нашите продукт“.

Холи Ведова, директор на Бюрото по конкуренция на FTC, заяви, че служителите на агенцията „са представили силнo изменена жалба и очакват с нетърпение съдебния процес“.

Съдебното дело е сред най-големите антитръстови случаи от едно поколение насам и е сравнимо с делото срещу Microsoft Corp през 1998 г. В крайна сметка федералното правителство се отказа от делата тогава, но дългогодишната съдебна битка и вниманието на антитръстовите органи не позволиха на компанията да разчисти конкуренти и се смята, че са открили пътя за експлозивния ръст на интернет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още